herbata Porzeczkowo-malinowa
skład / składniki
3
porcje:
metoda gotowania
liście najlepiej zbierać w okresie kwitnienia rośliny, w przypadku porzeczek jest to maj-Czerwiec, w przypadku malin Czerwiec-Lipiec. Oznacza to, że optymalny czas na zaparzenie herbaty ze świeżych liści to czerwiec. Możesz jednak zbierać liście w innym czasie, najważniejsze jest to, że są młode.
włóż dziesięć liści porzeczki i dziesięć liści malin do czajnika. Najpierw dokładnie sprawdź je pod kątem owadów. Wlać wrzącą wodę i pozostawić do zaparzenia przez 5-10 minut. Czajnik można przykryć ręcznikiem.
pyszna herbata ziołowa jest gotowa. Dobre zdrowie dla Ciebie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Liście porzeczki - 0 kcal/100g