herbata Porzeczkowo-malinowa

aromatyczny napój witaminowy dla zdrowia i przyjemności! Lato to moja ulubiona pora roku, także dlatego, że można pić moją ulubioną herbatę ziołową. Warzę wiele różnych ziół, ale najbardziej lubię połączenie młodych liści porzeczki i malin. Nawiasem mówiąc, liście można zbierać i suszyć na zimę.
OluszAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 1 g
2 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

liście najlepiej zbierać w okresie kwitnienia rośliny, w przypadku porzeczek jest to maj-Czerwiec, w przypadku malin Czerwiec-Lipiec. Oznacza to, że optymalny czas na zaparzenie herbaty ze świeżych liści to czerwiec. Możesz jednak zbierać liście w innym czasie, najważniejsze jest to, że są młode.
włóż dziesięć liści porzeczki i dziesięć liści malin do czajnika. Najpierw dokładnie sprawdź je pod kątem owadów. Wlać wrzącą wodę i pozostawić do zaparzenia przez 5-10 minut. Czajnik można przykryć ręcznikiem.
pyszna herbata ziołowa jest gotowa. Dobre zdrowie dla Ciebie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Liście porzeczki - 0   kcal/100g

Podobne przepisy