Sałatka ze szczupaków z ziemniakami

obfita, niedroga i pyszna sałatka dla ukochanego męża! W naszej rodzinie dania rybne są codzienne, wszyscy członkowie rodziny uwielbiają ryby w każdej formie. Zwracam uwagę na prostą w przygotowaniu, smaczną i satysfakcjonującą sałatkę na lunch lub kolację, a także na świąteczny stół. Dodatkowo można go ozdobić zielenią.
Svetlana ImmortalAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 10 g
tłuszcze 22 % 5 g
węglowodany 35 % 8 g
117 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W dobrze osolonej wodzie gotuj głowy szczupaka do miękkości przez 20 minut.Spuść wodę i ostudź głowy.Podczas gdy głowy gotują się, wkładamy jajka i ziemniaki do gotowania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oddziel mięso szczupaka od kości, dokładnie sprawdź obrane mięso szczupaka z małych kości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź patelnię, wlej na nią 100 gramów. nierafinowanego oleju, pokroić 2 duże cebule w kostkę i smażyć na małym ogniu przez 10 minut do miękkości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz jajka, pokrój w kostkę i dodaj do talerza do ryby.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowaną cebulę przenosimy z całym olejem na talerz do pozostałych składników

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ziemniaki ugotowane, schłodzone, obrane,pokrojone w kostkę i również dodane.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Drobno posiekaj zieloną cebulę i dodaj do sałatki

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Sól i pieprz do smaku,ale możesz tego nie robić, ponieważ głowy szczupaka gotowano w dobrze osolonej wodzie

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj gotową sałatkę.Nie trzeba dodawać oleju roślinnego, ponieważ wystarczy olej z cebuli.Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Szczupak w sosie pomidorowym - 108   kcal/100g
  • Szczupak gotowany - 98   kcal/100g
  • Szczupak przypływowy - 90   kcal/100g
  • Szczupak świeży - 82   kcal/100g
  • Szczupak faszerowany - 141   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy