skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Gotuj kapustę we wrzącej wodzie przez 4-5 minut. Spuść wodę, poczekaj, aż lekko ostygnie.
Krok 3:
Odetnij kwiatostany.
Krok 4:
Zetrzyj ser na drobnej tarce, drobno posiekaj czosnek.
Krok 5:
W misce wymieszaj mąkę, kefir, jajka, wymieszaj, powinno uzyskać gładkie ciasto.
Krok 6:
Dodaj czosnek, ser, sól, pieprz.
Krok 7:
Drobno posiekaj warzywa i dodaj do ciasta. Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 8:
Kapustę siekamy, ale bez większego fanatyzmu, w puree nie trzeba siekać:) siekałam kombajnem w trybie impulsowym.
Krok 9:
Dobrze wymieszaj, jeśli ciasto okaże się zbyt płynne, możesz dodać trochę mąki, ale też nie daj się zbytnio ponieść emocjom (dodałem 1 łyżkę). Na samym końcu dodaj sodę i dobrze wymieszaj. Nie trzeba dodawać sody, bez niej uzyskuje się pyszne naleśniki z chrupiącą skórką, przypominające placki ziemniaczane, a z sodą uzyskuje się puszyste bułeczki, więc wybierz według własnego gustu.
Krok 10:
Smażyć naleśniki na oleju roślinnym przez kilka minut z każdej strony.
Krok 11:
Podawaj ze śmietaną. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal / 100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal / 100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal / 100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal / 100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g