Chude gołąbki z grzybami

pyszne dla grzybiarzy! Pyszne danie gotujemy szybko i prosto! Chude gołąbki z grzybami przypadną do gustu każdemu wegetarianinowi.
LucyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 38 % 8 g
węglowodany 52 % 11 g
124 kcal
IG: 45 / 55 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.

układamy na stole wszystkie składniki, które zebraliśmy do gotowania. Zaczynamy od pieczarek. Kroimy je na piękne kawałki. Kładziemy mały rondel na małym ogniu. Napełnij go 50 gramami oleju słonecznikowego i wrzuć grzyby. Przykryj rondel pokrywką i odczekaj 8 minut.

 nie martw się o nieobecność, pieczarki wydzielą wystarczającą ilość soku podczas duszenia. Nawiasem mówiąc, nadal będziemy go potrzebować, więc w żadnym wypadku nie pozbywaj się gnojowicy. Wyłącz ogień po zakończeniu gaszenia.

& nbsp;wyjmujemy patelnię. Powinien być głęboki, z wysokimi bokami. Zwykłe zejdzie, ale wtedy kolejna część gotowania będzie trudniejsza. Umieść pół pierścienia cebuli na patelni, przed wylaniem całego pozostałego oleju słonecznikowego z zestawu składników. 

 smażyć cebulę, aż zacznie się złocić. Teraz dodaj surowy ryż umyty pod kranem, a także grzyby. Dodaj pieprz i sól, mieszając. Ogień pieca powinien być słaby, a smażenie powinno trwać 10 minut. Ale to nie koniec. 

 napełnij prażone warzywa 200 gramami wody. Zamykamy patelnię i dusimy. Będziesz potrzebował co najmniej dziesięciu minut, skorygowanych o margines błędu.& nbsp;w tym czasie ryż powinien wchłonąć wodę. Wyłącz, ale zostaw pokrywkę na patelni. Niech marnieje w parze.

 dostajemy kapustę, gotujemy w rondlu, we wrzącej wodzie. Czekamy, aż stanie się miękka i przestanie chrupać. Wyciągamy Kachan i otwieramy jego liście. Wkładamy do nich nadzienie z patelni i zwijamy pisemną kopertę. Wkładamy gołąbki do rondla, wlewamy wodę, a w tym momencie stosuje się długo opóźniony bulion grzybowy, który będzie towarzyszył gołąbkom przez następne 15 minut, aż woda się zagotuje.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy