kompot z jarzębiny
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
zaczynamy od usunięcia jagód jarzębiny po pierwszych przymrozkach, obieramy je, dokładnie spłukujemy i trzymamy we wrzącej wodzie przez 5 minut, aby nadmiar goryczy zniknął z jarzębiny. Następnie ostro schładzamy jagody zimną wodą, przenosząc je do innego pojemnika. Następnie przygotowane jagody układamy w wysterylizowanych suchych słoikach, zalewamy gorącym syropem. Syrop jest przygotowywany po prostu: w 1 litrze wody rozpuść 1 kilogram cukru na małym ogniu. Zostawiamy jagody w tej formie na jeden dzień. Po tym czasie pasteryzujemy słoiki w ilości: 30 minut na 1 litr. Następnie zamykamy słoiki pokrywkami i umieszczamy słoiki w ciepłym miejscu, aż ostygną.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Aronia Jarzębina - 52 kcal/100g
- Jarzębina zwyczajna - 43 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g