kompot z jarzębiny

pyszne domowe przygotowanie zachwyci Cię zimą! Niedaleko mojego domu znajduje się starszy gaj jarzębiny. Często chodzimy tam z mężem. Ale jarzębina to nie tylko bardzo piękna roślina zdobiąca nasze miasta, ale także bardzo przydatny przysmak. Z jarzębiny można przygotować wiele różnych, bogatych w witaminy potraw. Na przykład każdej zimy gotuję kilka słoików kompotu z jarzębiny. Ten napój podoba się zarówno mojemu mężowi, jak i wszystkim gościom odwiedzającym nasz dom. Ale przepis kulinarny tego napoju bezalkoholowego jest bardzo, bardzo prosty. Teraz opowiem ci o nim.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 96 % 27 g
106 kcal
IG: 19 / 0 / 81

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 45 min

zaczynamy od usunięcia jagód jarzębiny po pierwszych przymrozkach, obieramy je, dokładnie spłukujemy i trzymamy we wrzącej wodzie przez 5 minut, aby nadmiar goryczy zniknął z jarzębiny. Następnie ostro schładzamy jagody zimną wodą, przenosząc je do innego pojemnika. Następnie przygotowane jagody układamy w wysterylizowanych suchych słoikach, zalewamy gorącym syropem. Syrop jest przygotowywany po prostu: w 1 litrze wody rozpuść 1 kilogram cukru na małym ogniu. Zostawiamy jagody w tej formie na jeden dzień. Po tym czasie pasteryzujemy słoiki w ilości: 30 minut na 1 litr. Następnie zamykamy słoiki pokrywkami i umieszczamy słoiki w ciepłym miejscu, aż ostygną.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Aronia Jarzębina - 52   kcal/100g
  • Jarzębina zwyczajna - 43   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy