borówki brusznicy na zimę z jagodami
skład / składniki
14
porcje:
metoda gotowania
z ekranów telewizyjnych mówi się nam, że jagody są najlepszym sposobem zapobiegania problemom ze wzrokiem. Sama borówka brusznica jest bardzo smaczna. A jeśli połączysz obie jagody, możesz zafundować sobie zbiór borówki brusznicy na zimę z jagodami. Do konserwowania borówki brusznicy nadają się tylko świeżo zebrane, w przeciwnym razie będą gorzkie nie tylko w żywności, ale także podczas konserwacji. Jagody powinny być w pełni dojrzałe.
pewnego razu odwiedziłam babcię w szpitalu, a jej współlokatorka nauczyła mnie gotować pyszny dżem z tych wspaniałych jagód według przepisu.
umyj jagody w kilku wodach, oczyść je z zanieczyszczeń i łodyg. Dokładnie zbadamy składniki pod kątem uszkodzonych lub zgniłych jagód.
na początku przygotujemy jagody. Wlej wodę do rondla, wlej je do wody i gotuj na parze, aż zmiękną. Za pomocą blendera lub maszynki do mięsa, a może sita, zamienimy jagody i borówki brusznicy w puree. Połącz oba tłuczone ziemniaki i włóż je do naczynia do gotowania dżemu. Nie zapomnij dodać cukru.
na małym ogniu doprowadzamy dżem do wrzenia i gotujemy na raz, aż będzie gotowy. Proces trwa do momentu zmniejszenia objętości do 1/3 tego, co było na początku. Gotowy produkt zsuwa się na kawałki z łyżki. Zapakuj na gorąco do słoików i odczekaj kilka dni przed zamknięciem – aż pojawi się skorupa. Do dżemu wystarczą plastikowe pokrywki.
pewnego razu odwiedziłam babcię w szpitalu, a jej współlokatorka nauczyła mnie gotować pyszny dżem z tych wspaniałych jagód według przepisu.
umyj jagody w kilku wodach, oczyść je z zanieczyszczeń i łodyg. Dokładnie zbadamy składniki pod kątem uszkodzonych lub zgniłych jagód.
na początku przygotujemy jagody. Wlej wodę do rondla, wlej je do wody i gotuj na parze, aż zmiękną. Za pomocą blendera lub maszynki do mięsa, a może sita, zamienimy jagody i borówki brusznicy w puree. Połącz oba tłuczone ziemniaki i włóż je do naczynia do gotowania dżemu. Nie zapomnij dodać cukru.
na małym ogniu doprowadzamy dżem do wrzenia i gotujemy na raz, aż będzie gotowy. Proces trwa do momentu zmniejszenia objętości do 1/3 tego, co było na początku. Gotowy produkt zsuwa się na kawałki z łyżki. Zapakuj na gorąco do słoików i odczekaj kilka dni przed zamknięciem – aż pojawi się skorupa. Do dżemu wystarczą plastikowe pokrywki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Borówka - 44 kcal/100g
- Jagody świeżo mrożone - 56 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Borówka brusznica - 43 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g