borówka brusznica na zimę z jagodami

Prosty, ale bardzo smaczny kęs. Jest-przyjemność!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 97 % 35 g
143 kcal
IG: 17 / 0 / 83

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min
z ekranów telewizyjnych mówi się nam, że jagody są najlepszym sposobem zapobiegania problemom ze wzrokiem. Sama borówka brusznica jest bardzo smaczna. A jeśli połączysz obie jagody, możesz zafundować sobie zbiór borówki brusznicy na zimę z jagodami. Do konserwowania borówki brusznicy nadają się tylko świeżo zebrane, w przeciwnym razie będą gorzkie nie tylko w żywności, ale także podczas konserwacji. Jagody powinny być w pełni dojrzałe.
pewnego razu odwiedziłam babcię w szpitalu, a jej współlokatorka nauczyła mnie gotować pyszny dżem z tych wspaniałych jagód według przepisu.
umyj jagody w kilku wodach, oczyść je z zanieczyszczeń i łodyg. Dokładnie zbadamy składniki pod kątem uszkodzonych lub zgniłych jagód.
na początku przygotujemy jagody. Wlej wodę do rondla, wlej je do wody i gotuj na parze, aż zmiękną. Za pomocą blendera lub maszynki do mięsa, a może sita, zamienimy jagody i borówki brusznicy w puree. Połącz oba tłuczone ziemniaki i włóż je do naczynia do gotowania dżemu. Nie zapomnij dodać cukru.
na małym ogniu doprowadzamy dżem do wrzenia i gotujemy na raz, aż będzie gotowy. Proces trwa do momentu zmniejszenia objętości do 1/3 tego, co było na początku. Gotowy produkt zsuwa się na kawałki z łyżki. Zapakuj na gorąco do słoików i odczekaj kilka dni przed zamknięciem – aż pojawi się skorupa. Do dżemu wystarczą plastikowe pokrywki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Borówka - 44   kcal/100g
  • Jagody świeżo mrożone - 56   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Borówka brusznica - 43   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy