kanapki z masłem i serem

proste, niedrogie, pożywne i bardzo szybkie! Kanapki z masłem i serem są zwykle podawane z gorącymi napojami: aromatyczną herbatą, orzeźwiającą kawą, gorącą czekoladą. Warto zauważyć, że kanapki z masłem i serem to idealna opcja na pyszne, pożywne i zdrowe danie na śniadanie, zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 55 % 37 g
węglowodany 34 % 23 g
459 kcal
IG: 0 / 100 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 5 min

co możemy powiedzieć, kanapki z masłem i serem można bezpiecznie przypisać potrawom nie tylko w pośpiechu, ale w bardzo szybkim tempie. Są tak łatwe, szybkie i proste w przygotowaniu, że poradzi sobie nawet dziecko. Nawiasem mówiąc, jest to również jedno z pierwszych dań, od których możesz zacząć poznawać dzieci z gotowaniem.
najważniejszą i fundamentalną rzeczą w prostych kanapkach z masłem i serem jest jakość i świeżość produktów. Od tego będzie zależeć absolutny smak gotowych kanapek. Wskazane jest, aby chleb był świeży, ale nie rozpadał się i bardzo kruszył. Czarny, biały, pełnoziarnisty, bagietka-nie ma znaczenia, najważniejsze jest to, że pasuje do Twoich upodobań. Dobry do takich kanapek nadaje się chleb, który jest sprzedawany w już pokrojonej formie, na tosty.
masło powinno być z pewnością naturalne, dobrej jakości, świeże (nie zjełczałe i nie zwietrzałe) i nie tylko z zamrażarki. To samo dotyczy wyboru ser do kanapek. Wybierz naturalny twardy ser, a nie produkt serowy, o przyjemnym dla Ciebie smaku, świeży.
Tak więc, mając wszystkie niezbędne składniki w magazynie, sam proces gotowania zajmie kilka minut. Pokrój chleb na plastry o grubości około 5 mm, na każdy plasterek nałóż warstwę masła. Rozłóż go równomiernie na powierzchni chleba specjalnym ze specjalnymi zadziorami, nieostrym nożem lub zwykłym, ale niezbyt wąskim.
ser pokroić w plastry o grubości około 2 mm i ułożyć na warstwie masła.
możesz ozdobić taką kanapkę gałązką świeżych ziół według własnego gustu.
kanapki z masłem i serem należy podawać bezpośrednio po ugotowaniu, aby ser nie wysychał, a masło zachowało akceptowalną twardość.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g

Podobne przepisy