skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wyjmij podstawę pizzy z zamrażarki. Powinien rozmrozić się w temperaturze pokojowej. Zwykle zajmuje to 10-15 minut. W tym czasie przygotuj sos. Włóż masło do kadzi z nieprzywierającą powłoką, rozpuść je na małym ogniu, olej nie powinien się gotować. Dodaj zioła i posiekany czosnek. Zioła prowansalskie, które kupiłem, dały taki zielonkawy odcień. Być może sos nie zmieni koloru. Wszystko zależy od jakości ziół.
Krok 2:
Wlej 1 łyżkę mąki bez zjeżdżalni przez sito i szybko wymieszaj. Przesiując mąkę przez sito, unikamy tworzenia się grudek mąki w naszym sosie.
Krok 3:
Powoli wlewaj zimne mleko cienkim strumieniem do powstałej mąki tostowej i natychmiast ugniataj. Wszystkie te manipulacje pomogą uniknąć tworzenia się grudek. Gotuj sos na średnim ogniu, aż lekko zgęstnieje. Pamiętaj, że po ostygnięciu sosu zgęstnieje jeszcze trochę.
Krok 4:
Do zagęszczonego sosu wsyp startego parmezanu, dopraw czarnym pieprzem, solą i gałką muszkatołową, wymieszaj i zdejmij sos z ognia. Radzę kupić parmezan od razu starty, ponieważ w domu bardzo drobno zetrzeć ser.
Krok 5:
Sos powinien trochę ostygnąć. W tym czasie przygotuj nadzienie do pizzy. Pokrój plasterek roztopionego sera i szynkę w trójkąty, pieczarki w talerze i czerwoną cebulę w pióra. Ponieważ średnica mojej pizzy wynosi odpowiednio 22,5 cm, a produkty pokroiłem na małe kawałki. Na podstawie bazy do pizzy pokrój wszystkie produkty proporcjonalnie do niej.
Krok 6:
Na powierzchnię rozmrożonej podstawy pizzy ułóż 2 łyżki sosu i rozprowadź równomiernie, prawie sięgając do krawędzi podstawy. Przenieś pozostały sos do szklanego słoika i przechowuj w lodówce.
Krok 7:
Na sos ułożyć wszystkie pokrojone potrawy (plastry szynki, sera, pieczarek i piór czerwonej cebuli), w chaotyczny sposób ułożyć trochę majonezu. Piec pizzę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 ° C przez 8-10 minut. Czas trwania i temperatura pieczenia mogą się różnić w zależności od temperatury i konstrukcji piekarnika.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser "megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser "Wiola" - 307 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Gotowana szynka - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g