skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie produkty według listy. W tej sałatce można użyć innych składników, na przykład wędzoną kiełbasę można zastąpić gotowaną, szynką lub gotowaną piersią, wędzonym kurczakiem, smażoną wątrobą. Zamiast świeżego ogórka odpowiednia będzie kukurydza lub groszek. Ogólnie zdecyduj, który smak jest dla ciebie preferowany: kwaśny, pikantny, słodko-kwaśny - zgodnie z tym i dodaj składniki sałatki. Koreańskie marchewki można również przygotować lub ugotować.
Krok 2:
Pokrój kiełbasę w mały klocek lub kostkę.
Krok 3:
Przygotuj krakersy, możesz wziąć gotowe opakowanie sklepowe, zwykle używam własnego, ponieważ nie lubię dodatków smakowych glutaminianu. W tym przypadku mam krakersy z papryką.
Krok 4:
Obierz i pokrój cebulę w cienkie półpierścienie. Zalej go wrzącą wodą przez 5 minut. Straci swoją ostrość i gorycz, co pozwoli Ci jeść sałatkę nie sam )).
Krok 5:
Pokrój marynowane i świeże ogórki w cienki pasek. Wrzuć cebulę na sito i dobrze spłucz pod kranem z zimną wodą, odcedź.
Krok 6:
Sałatkę można gotować partiami lub w jednej dużej salaterce, zarówno warstwami, jak i masą całkowitą. Serwowałam porcje na płaskich talerzach do ciasta. Najpierw ułóż warstwę surowej wędzonej kiełbasy pokrojonej w paski.
Krok 7:
Następnie dodaj marynowany i świeży ogórek. Ułóż garść soczystych krążków cebuli.
Krok 8:
Następnie połóż koreańską marchewkę na szkiełku.
Krok 9:
Rozłóż siatkę majonezu i wrzuć garść grzanek na wierzch.
Krok 10:
Podawaj sałatkę z koreańską marchewką i krakersami przynajmniej na świątecznym stole, nawet w dni powszednie. Sałatka jest dość wysokokaloryczna, więc można ją zastąpić przekąską lub obiadem. Smacznego!
Sałatka z koreańską marchewką i grzankami. Możesz wziąć dowolną kiełbasę według własnego gustu lub w ogóle jej nie dodawać, jeśli chcesz chudą wersję.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Krakersy kremowe - 414 kcal/100g
- Krakersy pszenne - 331 kcal/100g
- Krakersy - 331 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Kiełbasa wędzona na surowo - 530 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Koreańska marchewka - 134 kcal/100g