makaron z mielonym mięsem i papryką z sosem beszamelowym

spraw, aby zwykły makaron był prawdziwym kulinarnym arcydziełem! Makaron beszamelowy lub "Arabska lasagne" jest uważany za jedno z najbardziej satysfakcjonujących i pysznych dań kuchni arabskiej. To jedzenie spodobało się mieszkańcom krajów wschodnich tak bardzo, że przynajmniej raz konsekwentnie włączają ten przepis do menu tygodnia.
RainbowAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 6 g
tłuszcze 30 % 7 g
węglowodany 43 % 10 g
121 kcal
IG: 20 / 70 / 10

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy produkty zgodnie z listą, natychmiast mierząc żądaną ilość.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw musimy ugotować makaron. Wlej wodę do rondla i zagotuj na kuchence. Kładziemy makaron, dodajemy sól i gotujemy na umiarkowanym ogniu, mieszając przez czas wskazany w instrukcji na opakowaniu. Gotowy makaron wrzucamy do durszlaka i myjemy pod zimną wodą. Obierz i posiekaj cebulę, usmaż ją na patelni z dodatkiem masła, aż będzie przezroczysta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelnię z cebulą dodaj umyte i posiekane grzyby.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj również obraną i zmiażdżoną paprykę. Wymieszaj wszystko i smaż przez 5 minut podczas mieszania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mięso mielone na patelnię ze smażeniem, smaż trochę, włóż koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Smażyć wszystkie składniki do miękkości, około 8-10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jak zrobić sos beszamelowy: smażyć mąkę na maśle na złoty kolor. Następnie dodaj jedną część ciepłego mleka i dokładnie ugniataj, aż będzie gładka, aby nie powstały grudki. Wlej resztę mleka i podpal masę. Przy ciągłym mieszaniu doprowadzamy do wrzenia. Możesz dodać dowolny rodzaj sera dla pikanterii. Odstawiamy trochę sosu, około jednej szklanki, a resztę sosu mieszamy z makaronem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Część makaronu wkładamy do formy, na wierzch kładziemy nadzienie z mięsa mielonego i warzyw, a resztę makaronu rozprowadzamy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej szklankę sosu na wierzch i upiecz. Przed podaniem posyp startym serem i pozostaw w piekarniku na 10 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Makaron najlepiej podawać na ciepło.

do tego przepisu lepiej jest użyć makaronu z pszenicy durum. Są smaczniejsze i zdrowsze niż zwykły makaron z mąki najwyższej jakości. To drugie danie, które może być samodzielną przekąską. Możesz pić gorącą herbatę lub inny napój, który pasuje do tego dania. Gotuj z duszą!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy