skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy produkty zgodnie z listą, natychmiast mierząc żądaną ilość.
Krok 2:
Najpierw musimy ugotować makaron. Wlej wodę do rondla i zagotuj na kuchence. Kładziemy makaron, dodajemy sól i gotujemy na umiarkowanym ogniu, mieszając przez czas wskazany w instrukcji na opakowaniu. Gotowy makaron wrzucamy do durszlaka i myjemy pod zimną wodą. Obierz i posiekaj cebulę, usmaż ją na patelni z dodatkiem masła, aż będzie przezroczysta.
Krok 3:
Na patelnię z cebulą dodaj umyte i posiekane grzyby.
Krok 4:
Dodaj również obraną i zmiażdżoną paprykę. Wymieszaj wszystko i smaż przez 5 minut podczas mieszania.
Krok 5:
Dodaj mięso mielone na patelnię ze smażeniem, smaż trochę, włóż koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Smażyć wszystkie składniki do miękkości, około 8-10 minut.
Krok 6:
Jak zrobić sos beszamelowy: smażyć mąkę na maśle na złoty kolor. Następnie dodaj jedną część ciepłego mleka i dokładnie ugniataj, aż będzie gładka, aby nie powstały grudki. Wlej resztę mleka i podpal masę. Przy ciągłym mieszaniu doprowadzamy do wrzenia. Możesz dodać dowolny rodzaj sera dla pikanterii. Odstawiamy trochę sosu, około jednej szklanki, a resztę sosu mieszamy z makaronem.
Krok 7:
Część makaronu wkładamy do formy, na wierzch kładziemy nadzienie z mięsa mielonego i warzyw, a resztę makaronu rozprowadzamy.
Krok 8:
Wlej szklankę sosu na wierzch i upiecz. Przed podaniem posyp startym serem i pozostaw w piekarniku na 10 minut.
Krok 9:
Makaron najlepiej podawać na ciepło.
do tego przepisu lepiej jest użyć makaronu z pszenicy durum. Są smaczniejsze i zdrowsze niż zwykły makaron z mąki najwyższej jakości. To drugie danie, które może być samodzielną przekąską. Możesz pić gorącą herbatę lub inny napój, który pasuje do tego dania. Gotuj z duszą!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g