Syrop z szyszek na kaszel
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
1. Bierzemy tyle szyszek, ile zmieści się w 3-litrowym słoiku. Dobrze spłucz wodą.
Krok 2:
2. Następnie bierzemy około 800 gramów cukru i posypujemy szyszki warstwami.
Krok 3:
3. Słoik jest szczelnie zamknięty pokrywką i usuwany w ciemnym miejscu przez 10 dni. Czasami słoik musi być wstrząśnięty, ponieważ szyszki dają sok. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić.
Krok 4:
Gdy szyszki zaczną wytwarzać sok, a cukier całkowicie się rozpuści, syrop nabierze karmelowego koloru. Taki syrop należy przyjmować 1 łyżkę. L 2 razy dziennie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Szyszki sosnowe - 0 kcal/100g