skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Suszona skórka z bakłażana
Krok 3:
Dobrze spłucz pod bieżącą zimną wodą.
Krok 4:
Wrzuć do durszlaka
Krok 5:
Przenieś do rondla i wlej wodę, aby przykryła skórkę o 1-2 cm. Gotuj na średnim ogniu przez 40 minut.
Krok 6:
Drobno posiekany czosnek i cebulę smażyć z olejem roślinnym,
Krok 7:
Dodaj mąkę i dobrze mieszając, smaż, aż będzie chrupiąca.
Krok 8:
Po 40 minutach spuść wodę.
Krok 9:
Ugotuj skórkę, ponownie włóż do rondla, dodaj liść laurowy, jeden ząbek czosnku i czarny pieprz.
Krok 10:
Wlej gorącą wodę i gotuj przez 1,5-2 godziny po gotowaniu na małym ogniu.
Krok 11:
Wrzuć ugotowaną skórkę do durszlaka, naciskając skórkę, uwalniając ją w ten sposób w jak największym stopniu z wody. Drobno posiekaj.
Krok 12:
Posiekaj orzechy
Krok 13:
Schłodzoną i drobno posiekaną skórkę przełożyć do miski, dodać smażoną cebulę i czosnek, posiekane orzechy, wyciśnięte 2 ząbki czosnku, sól, czarny pieprz, chmiel-suneli i opcjonalnie majonez . Dokładnie wymieszaj.
Krok 14:
Podawaj po godzinie. Udekoruj według uznania, dodając garść ziaren granatu, jeśli to możliwe.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g