skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować mięso smażone na patelni, weź dowolne mięso (w tym przypadku wieprzowinę), cebulę, trochę oleju słonecznikowego bez aromatu, sól, pieprz i dowolne przyprawy do wyboru.
Krok 2:
Mięso jest dobrze umyte., osuszam koniecznie ręcznikiem papierowym, kroję na kawałki średniej wielkości-jeśli kawałki będą zbyt małe, mięso stanie się suche, zwłaszcza nie tłuste. Jeśli jest zbyt duży, istnieje szansa, że się nie usmaży i będzie musiał dusić dłużej, a następnie ponownie usmażyć.
Krok 3:
Możesz natychmiast usmażyć mięso na rozgrzanej patelni, ale będzie to zbyt proste i znajome, więc marynuj je trochę w najprostszej marynacie. Następnie wkładam pokrojone mięso do miski, dodaję sól i czarny pieprz lub lepiej mieszankę świeżo zmielonej papryki, mieszam.
Krok 4:
Dodaj trochę oleju słonecznikowego i ponownie dobrze wymieszaj. Mięso należy odstawić na chwilę-marynować przez co najmniej 10 minut.
Krok 5:
Następnie podgrzewam patelnię i układam kawałki mięsa w rozgrzanym oleju tak, aby szybko & quot;przykleiły się & quot; do patelni, gdy powierzchnia się usmaży, sama & quot;odskoczy" od dna,
Krok 6:
W tym momencie szybko odwracam kawałki na drugą stronę i robię to samo. Wszystkie soki są w ten sposób "zapieczętowane".
Krok 7:
Na patelnię do mięsa dodaję pokrojoną w kostkę cebulę średniej wielkości i smażę mieszając razem z cebulą. Gdy cebula stanie się przezroczysta i karmelizowana, wlewam trochę gorącej wody i przykrywam pokrywką, doprowadzam mięso do miękkości. Kiedy cała woda wyparuje, ponownie smaż wszystko podczas mieszania.
Krok 8:
To wszystko, możesz podać na stole, smażone mięso na patelni jest gotowe! Możesz również dodać do niego śmietanę, rozcieńczoną koncentrat pomidorowy i wszystko razem dusić - otrzymasz wspaniałe mięso w sosie. Mięso smażone na patelni. w ten sposób może służyć jako podstawa do przygotowania wielu potraw.
do smażenia na patelni odpowiednie jest każde mięso: wołowina, jagnięcina, wieprzowina, dowolny drób lub dziczyzna. Smażenie mięsa na patelni to jeden z najstarszych i najczęstszych przepisów, być może starożytny, tylko smażenie na otwartym ogniu na szpikulcu lub szaszłykach. Smażone mięso można podawać samodzielnie lub z dowolnym dodatkiem. I możesz na jego podstawie ugotować wiele różnych potraw: dodaj ziemniaki, kapustę lub inne warzywa, a otrzymasz wspaniały gulasz. Dodaj marchewkę i ryż-i uzyskaj rodzaj pilawu. Śmietana lub sos pomidorowy-i zdobądź Stroganow wołowy lub gulasz. Eksperymentuj!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g