pieczone mięso na patelni

smażone mięso na patelni-szybki, obfity i pyszny lunch! Mięso smażone na skwarku jest daniem tak codziennym, że wydaje się, że nie ma o nim nic do powiedzenia. A jednocześnie każda gospodyni ma swój niezrównany przepis na to danie.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis na tydzień 5-11 sierpnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 11 g
tłuszcze 56 % 18 g
węglowodany 9 % 3 g
220 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować mięso smażone na patelni, weź dowolne mięso (w tym przypadku wieprzowinę), cebulę, trochę oleju słonecznikowego bez aromatu, sól, pieprz i dowolne przyprawy do wyboru.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mięso jest dobrze umyte., osuszam koniecznie ręcznikiem papierowym, kroję na kawałki średniej wielkości-jeśli kawałki będą zbyt małe, mięso stanie się suche, zwłaszcza nie tłuste. Jeśli jest zbyt duży, istnieje szansa, że się nie usmaży i będzie musiał dusić dłużej, a następnie ponownie usmażyć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Możesz natychmiast usmażyć mięso na rozgrzanej patelni, ale będzie to zbyt proste i znajome, więc marynuj je trochę w najprostszej marynacie. Następnie wkładam pokrojone mięso do miski, dodaję sól i czarny pieprz lub lepiej mieszankę świeżo zmielonej papryki, mieszam.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj trochę oleju słonecznikowego i ponownie dobrze wymieszaj. Mięso należy odstawić na chwilę-marynować przez co najmniej 10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie podgrzewam patelnię i układam kawałki mięsa w rozgrzanym oleju tak, aby szybko & quot;przykleiły się & quot; do patelni, gdy powierzchnia się usmaży, sama & quot;odskoczy" od dna,

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W tym momencie szybko odwracam kawałki na drugą stronę i robię to samo. Wszystkie soki są w ten sposób "zapieczętowane".

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelnię do mięsa dodaję pokrojoną w kostkę cebulę średniej wielkości i smażę mieszając razem z cebulą. Gdy cebula stanie się przezroczysta i karmelizowana, wlewam trochę gorącej wody i przykrywam pokrywką, doprowadzam mięso do miękkości. Kiedy cała woda wyparuje, ponownie smaż wszystko podczas mieszania.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    To wszystko, możesz podać na stole, smażone mięso na patelni jest gotowe! Możesz również dodać do niego śmietanę, rozcieńczoną koncentrat pomidorowy i wszystko razem dusić - otrzymasz wspaniałe mięso w sosie. Mięso smażone na patelni. w ten sposób może służyć jako podstawa do przygotowania wielu potraw.

do smażenia na patelni odpowiednie jest każde mięso: wołowina, jagnięcina, wieprzowina, dowolny drób lub dziczyzna. Smażenie mięsa na patelni to jeden z najstarszych i najczęstszych przepisów, być może starożytny, tylko smażenie na otwartym ogniu na szpikulcu lub szaszłykach. Smażone mięso można podawać samodzielnie lub z dowolnym dodatkiem. I możesz na jego podstawie ugotować wiele różnych potraw: dodaj ziemniaki, kapustę lub inne warzywa, a otrzymasz wspaniały gulasz. Dodaj marchewkę i ryż-i uzyskaj rodzaj pilawu. Śmietana lub sos pomidorowy-i zdobądź Stroganow wołowy lub gulasz. Eksperymentuj!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy