wieprzowina w kawałkach smażona na patelni z cebulą

pyszne i satysfakcjonujące danie mięsne na codzienny stół! Wieprzowina smażona na patelni z cebulą jest przygotowywana w bardzo prosty sposób. To idealne rozwiązanie na szybką, ale satysfakcjonującą kolację. Idealnym dodatkiem do tego będą tłuczone ziemniaki!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 12 g
tłuszcze 59 % 20 g
węglowodany 6 % 2 g
235 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć wieprzowinę na patelni z cebulą? Przygotuj do tego wszystkie niezbędne składniki. Do smażenia można użyć dowolnej części wieprzowiny: szyi, łopatki, szynki lub mostka. Będę smażyć szynkę wieprzową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz mięso pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć z niego nadmiar wilgoci. Pokrój mięso na małe kawałki, mniej więcej tego samego rozmiaru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do smażenia weź wygodną patelnię z płaskim dnem. Rozgrzej go do gorącego stanu i wlej trochę oleju roślinnego. Połóż pokrojone mięso i podsmaż je na dużym ogniu ze wszystkich stron. Przy takim nagłym smażeniu mięso jest pokryte skórką ze wszystkich stron i uszczelnia wszystkie soki wewnątrz kawałków.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Smażenie uwolni płyn z mięsa, ale natychmiast wyparuje. Zmniejsz nieco ogień. Pozostaw mięso na małym ogniu przez około 10 minut. Mieszaj go okresowo.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas smażenia mięsa przygotuj cebulę. Obierz cebulę i spłucz w zimnej wodzie. Pokrój obraną cebulę w półpierścienie. Nie trzeba go bardzo drobno kroić, w przeciwnym razie podczas smażenia zamieni się w owsiankę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mięso jest już dobrze usmażone i ma apetyczny złoty kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj posiekaną cebulę na patelnię do mięsa. Wszystko wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po kilku minutach cebula będzie bardziej miękka. Dodaj trochę soli i przyprawy do mięsa według własnych upodobań. Kontynuuj smażenie na małym ogniu przez kolejne 10-15 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pieczona wieprzowina z cebulą jest gotowa! Podawaj na gorąco. W razie potrzeby można go uzupełnić dowolnym dodatkiem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego!

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy