skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć wieprzowinę na patelni z cebulą? Przygotuj do tego wszystkie niezbędne składniki. Do smażenia można użyć dowolnej części wieprzowiny: szyi, łopatki, szynki lub mostka. Będę smażyć szynkę wieprzową.
Krok 2:
Opłucz mięso pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć z niego nadmiar wilgoci. Pokrój mięso na małe kawałki, mniej więcej tego samego rozmiaru.
Krok 3:
Do smażenia weź wygodną patelnię z płaskim dnem. Rozgrzej go do gorącego stanu i wlej trochę oleju roślinnego. Połóż pokrojone mięso i podsmaż je na dużym ogniu ze wszystkich stron. Przy takim nagłym smażeniu mięso jest pokryte skórką ze wszystkich stron i uszczelnia wszystkie soki wewnątrz kawałków.
Krok 4:
Smażenie uwolni płyn z mięsa, ale natychmiast wyparuje. Zmniejsz nieco ogień. Pozostaw mięso na małym ogniu przez około 10 minut. Mieszaj go okresowo.
Krok 5:
Podczas smażenia mięsa przygotuj cebulę. Obierz cebulę i spłucz w zimnej wodzie. Pokrój obraną cebulę w półpierścienie. Nie trzeba go bardzo drobno kroić, w przeciwnym razie podczas smażenia zamieni się w owsiankę.
Krok 6:
Mięso jest już dobrze usmażone i ma apetyczny złoty kolor.
Krok 7:
Dodaj posiekaną cebulę na patelnię do mięsa. Wszystko wymieszaj.
Krok 8:
Po kilku minutach cebula będzie bardziej miękka. Dodaj trochę soli i przyprawy do mięsa według własnych upodobań. Kontynuuj smażenie na małym ogniu przez kolejne 10-15 minut.
Krok 9:
Pieczona wieprzowina z cebulą jest gotowa! Podawaj na gorąco. W razie potrzeby można go uzupełnić dowolnym dodatkiem.
Krok 10:
Smacznego!
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g