Cielęcina pieczona

apetyczne mięso, soczyste i aromatyczne. Spróbuj! Cielęcina smażona na patelni z cebulą okazuje się bardzo delikatna i soczysta. Można go podawać z dodatkiem ziemniaków, ryżu lub kaszy gryczanej. Doskonałym dodatkiem będą również świeże warzywa. Nie bierz wołowiny i ciemnego mięsa starych zwierząt, ponieważ danie nie okaże się takie, jakie powinno być.
sonaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 13 g
tłuszcze 52 % 17 g
węglowodany 9 % 3 g
209 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

jak zrobić smażoną cielęcinę?

1. Mięso umyć, obrać z folii, pokroić w kostkę z żebrem nie większym niż 1,5 cm, smażyć cielęcinę na gorącym oleju roślinnym.

2. Cebulę obrać, pokroić w półpierścienie, ułożyć na mięsie, przykryć, dusić wołowinę we własnym soku, który już zdążył się wyróżnić w wystarczającej ilości.

3. Po 15 minutach dopraw mięso solą i mieszanką papryki, smaż bez przykrycia przez około 5-7 minut.

podawaj na gorąco z dodatkiem lub warzywami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cielęcina-mostek - 213   kcal/100g
  • Polędwica cielęca - 158   kcal/100g
  • Cielęcina-noga - 161   kcal/100g
  • Cielęcina-szynka - 108   kcal/100g
  • Kotlet cielęcy z kością - 188   kcal/100g
  • Sznycel cielęcy - 162   kcal/100g
  • Cielęcina-część grzbietowa - 210   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy