skład / składniki
metoda gotowania
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
jak zrobić smażoną cielęcinę?
1. Mięso umyć, obrać z folii, pokroić w kostkę z żebrem nie większym niż 1,5 cm, smażyć cielęcinę na gorącym oleju roślinnym.
2. Cebulę obrać, pokroić w półpierścienie, ułożyć na mięsie, przykryć, dusić wołowinę we własnym soku, który już zdążył się wyróżnić w wystarczającej ilości.
3. Po 15 minutach dopraw mięso solą i mieszanką papryki, smaż bez przykrycia przez około 5-7 minut.
podawaj na gorąco z dodatkiem lub warzywami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cielęcina-mostek - 213 kcal/100g
- Polędwica cielęca - 158 kcal/100g
- Cielęcina-noga - 161 kcal/100g
- Cielęcina-szynka - 108 kcal/100g
- Kotlet cielęcy z kością - 188 kcal/100g
- Sznycel cielęcy - 162 kcal/100g
- Cielęcina-część grzbietowa - 210 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g