krewetki smażone na maśle z czosnkiem

cudownie aromatyczne danie z owoców morza! To jest pyszne! Krewetki smażone na maśle z czosnkiem mogą być kompletnym daniem na obiad, podawane ze świeżo upieczonym chlebem lub tortillami, chlebem pita. I możesz gotować i podawać je jako przekąskę, gdy odwiedzają ich przyjaciele. W każdym razie wszyscy docenią doskonały smak tego dania i po prostu eteryczny aromat!
Mya-ChaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 59 % 17 g
tłuszcze 34 % 10 g
węglowodany 7 % 2 g
164 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

oczywiście pierwszą rzeczą, którą robię, jest mycie i obieranie krewetek. Następnie obieramy cebulę, usuwamy z niej łuski i bardzo drobno kroimy nożem. Ząbki czosnku są również czyszczone, a także bardzo drobno posiekane nożem. Nie przepuszczaj czosnku przez specjalną prasę, ponieważ w tym przypadku zamieni się on podczas gotowania w owsiankę, a my tego nie potrzebujemy.

umyj gałązki świeżej pietruszki pod bieżącą wodą i osusz wilgoć papierowymi serwetkami kuchennymi. Po rozłożeniu pietruszki na powierzchni roboczej i drobno posiekaj nożem.

dobrze myję cytrynę grzbietem gąbki do mycia naczyń i ciepłą wodą, aby zmyć warstwę środka konserwującego, którym zwykle traktuje się owoce cytrusowe, gdy są sprzedawane, aby wydłużyć okres przydatności do spożycia. Następnie wyciśnij określoną ilość soku i usuń skórkę z cytryny. Podczas usuwania skórki staramy się nie dotykać białej warstwy skórki, która jest nieprzyjemnie gorzka. Możesz również użyć skórki przygotowanej wcześniej, ale lepiej jest wziąć świeżą.

kładziemy dużą patelnię na średnim ogniu, wkładamy do niej masło i topimy, podgrzewamy. Włóż posiekaną cebulę, posiekany czosnek do oleju, posyp zmieloną czerwoną papryką. Gotujemy wszystko razem, często mieszając, przez 2 minuty.

następnie dodaj krewetki na patelnię, wymieszaj, posyp wszystko solą i czarnym pieprzem. Gotuj wszystko razem przez 3-4 minuty-aż krewetki będą gotowe. Krewetki, gdy są gotowe, stają się różowe. Ważne jest, aby ich nie gotować, w przeciwnym razie staną się szorstkie i suche, nie tak soczyste, bogate i smaczne, jak powinny.

włóż drobno posiekaną natkę pietruszki, skórkę z cytryny na patelnię i wlej świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Wymieszaj wszystko, usuń natychmiast z ognia i podawaj na gorąco. Uzupełniamy danie świeżym chlebem, który można zanurzyć w pysznym sosie czosnkowym.

smacznego! To po prostu rozkoszowanie się smakiem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy