skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Umieść patelnię z olejem na średnim ogniu. Obierz i pokrój cebulę w ćwiartki.
Krok 2:
Umieść cebulę na patelni i smaż do miękkości.
Krok 3:
Pokrój filety w cienkie paski, jak w przypadku stroganów wołowych.
Krok 4:
Połóż mięso na cebuli.
Krok 5:
Wymieszaj i smaż, mieszając. Gotuję mięso na dużym ogniu i prawie nie przeszkadzam (dwa razy przez cały czas) - w ten sposób skorupa twardnieje i wszystkie soki pozostają w mięsie, a nie tworzą sadzy na dnie patelni.
Krok 6:
Smaż kurczaka na złoty kolor.
Krok 7:
Dodaj sól, pieprz i paprykę.
Krok 8:
Dodaj śmietanę i majonez. Jeśli obserwujesz zawartość kalorii w potrawach, weź tylko beztłuszczową śmietanę. Okaże się równie smaczny, ale z minimalną ilością tłuszczu. Aby wyeliminować olej w pierwszym etapie, dusić cebulę w niewielkiej ilości wody.
Krok 9:
Gotuj mięso przez kolejne 5 minut, dodaj drobno posiekany czosnek.
Krok 10:
Podawaj z dowolnym dodatkiem do smaku, a zielenina jest obowiązkowa - jest dobra z kurczakiem.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g