Shawarma z kurczakiem w chlebie pita na patelni

ulubione danie wielu mężczyzn-łatwe do przygotowania, pyszne do jedzenia! Istnieje możliwość zrównoważenia smaku. Shawarma jest dość prosta w przygotowaniu, a wynik jest taki, jak potrzebujesz, ponieważ sam możesz dodać składniki do swojego gustu.

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 6 g
tłuszcze 13 % 3 g
węglowodany 63 % 15 g
112 kcal
IG: 27 / 0 / 73

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Bierzemy potrzebne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przygotuj sos, aby stał przez chwilę, a wszystkie smaki dobrze się połączyły. Aby to zrobić, dodaj posiekaną natkę pietruszki do śmietany, czosnek, sól i pieprz przepuszczone przez prasę i wszystko dobrze wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój pierś z kurczaka na małe kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Smażyć mięso z kurczaka do miękkości na gorącym oleju roślinnym, ciągle mieszając.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś gotowe mięso do ostygnięcia do miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie pokrój go na jeszcze mniejsze kawałki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj ogórek, odetnij końcówki i pokrój w cienkie paski lub małe kawałki o dowolnym kształcie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj paprykę, obierz nasiona i pokrój w paski.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umyj pomidory i pokrój w drobną kostkę lub po prostu na małe kawałki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Drobno posiekaj kapustę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Obierz cebulę i marynuj w soli, cukrze i occie winnym.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wytnij żądaną długość paska pita i posmaruj połowę sosem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż mięso z kurczaka i przygotowane warzywa na chlebie pita.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Delikatnie zwiń shavermę ciasną rolką, zaczynając od prawej strony. Szybko smażyć na gorącej patelni grillowej z obu stron.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Nasze danie jest gotowe!

często kupowałem shavermę w kioskach, w których gotowano fast food, i cały czas myślałem, jak ugotować shavermę z kurczakiem w chlebie pita w domu, aby nie było gorzej niż profesjonaliści. I tak mi się udało. Pomógł mi w tym przepis, który podzieliłem się z Tobą. Jak widać, wszystko jest bardzo proste. Wystarczy zaopatrzyć się w niezbędne produkty i postępować zgodnie z prostymi instrukcjami krok po kroku. Możesz smażyć gotową shavermę na zwykłej patelni, ale wtedy nie będzie na niej brązowych pasków, które wyglądają całkiem ładnie. Ale smak na pewno nie ucierpi! Skład nadzienia można zmienić według własnego uznania: Usuń coś i dodaj coś, ponieważ istnieje wiele rodzajów nadzienia do tego dania. Czasami robię z koreańską marchewką, okazuje się pyszna.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g

Podobne przepisy