grzanki z czarnego chleba z czosnkiem na patelni

chrupiące, dobre do piwa i po prostu! Pyszne grzanki z czarnego czosnku można przygotować w pięć minut. Mogą być podawane jako przekąska lub jako dodatek do innych potraw, pierwszego lub drugiego. Możesz posmarować je pasztetem mięsnym, rybnym, warzywnym.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 23 % 13 g
węglowodany 68 % 39 g
292 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić czarne grzanki czosnkowe? Zwróć uwagę na wybór chleba-wpływa to bezpośrednio na smak końcowego Dania. Będzie lepiej, jeśli weźmiesz wczorajszy chleb, który się nie kruszy i dobrze trzyma swój kształt. Pokrój chleb żytni na plasterki tej samej wielkości, odetnij Skórki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój każdy plasterek na pół lub na ćwiartki - sam wybierz rozmiar i kształt grzanek. Jestem w porządku z tym kształtem i rozmiarem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść chleb na patelni z rozgrzanym do czerwoności olejem roślinnym i opiekaj na złoty kolor po obu stronach. Połóż chleb na ręczniku papierowym, aby ułożyć nadmiar tłuszczu. Aby grzanki były bardziej aromatyczne, możesz dodać mieszankę przypraw, mielony pieprz do wrzącego oleju. Nie zrobiłam tego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz czosnek, pokrój goździk na pół i przetrzyj nim chleb ze wszystkich stron.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś grzanki na talerz, posyp posiekanymi ziołami do smaku. Możesz również użyć dowolnych suchych przypraw, które lubisz.

takie grzanki można podawać z dowolnym pierwszym daniem: zupą, barszczem, uchem, zupą. Są również dobre jako przystawka, zwłaszcza jeśli podajesz z nimi pasztet lub pastę do chleba.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

ciągle robię takie grzanki. Wszyscy je kochają: zarówno dzieci, jak i dorośli.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chleb żytni formowany - 217   kcal/100g
  • Czarny chleb - 217   kcal/100g

Podobne przepisy