skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić panierowany sznycel z kurczaka z piersi na patelni? Filet z kurczaka opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie tnij wzdłuż, nie przecinając do końca. W takim przypadku otrzymasz jeden duży kawałek mięsa z kurczaka.
Krok 2:
Połóż mięso na desce i przykryj folią spożywczą. Ubij mięso młotkiem do gotowania. Dzięki przykrytej folii krawędzie kawałka nie pękną, a spray z mięsa nie poleci po kuchni.
Krok 3:
Przygotuj trzy talerze. W jednym z nich rozbij jajko. Dodaj trochę soli i pieprzu. I pogadaj z nim trzepaczką. W drugiej wsyp mąkę, a w trzeciej bułkę tartą.
Krok 4:
Rozwałkuj mięso z kurczaka w mące, uważając, aby przykryło mięso ze wszystkich stron. Następnie zanurz jajko po obu stronach. Dzięki zwinięciu w mące jajko będzie lepiej trzymać się mięsa.
Krok 5:
Następnie zwiń mięso w bułkę tartą. Ściśnij mięso do bułki tartej, aby utworzyć gęstą warstwę panierki.
Krok 6:
Wlej trochę oleju roślinnego na patelnię i podgrzej, aż będzie gorący. W gorącym oleju włóż sznycel z kurczaka. Smaż na dużym ogniu z obu stron przez 1-2 minuty z każdej. Zmieni kolor na złoty.
Krok 7:
Następnie zmniejsz ogień i smaż go przez kolejne 3-4 minuty z każdej strony. Nie musisz przykrywać pokrywką, ponieważ powinna pozostać gęsta chrupiąca skórka. Sznycel z kurczaka podawaj jako samodzielne danie, które samo w sobie jest bardzo satysfakcjonujące. Lub uzupełnij dowolnym dodatkiem lub świeżymi warzywami. Smacznego!
ze względu na fakt, że wokół mięsa powstaje gęsta panierka, mięso nie jest smażone, ale pieczone pod nim we własnym soku. I właśnie dzięki panierowaniu wszystkie soki pozostają w kawałku.
możesz zrobić sznycel w podwójnej panierce. Aby to zrobić, powtórz wszystkie kroki zwijania-mąkę, jajko, bułkę tartą - jeszcze raz.
danie jest przygotowywane bardzo szybko.
jeśli masz wystarczająco dużo wolnego czasu, możesz wstępnie marynować mięso z kurczaka, aby było jeszcze bardziej aromatyczne i smaczniejsze.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g