sznycel z kurczaka panierowany z piersi na patelni

pyszne danie z kurczaka! Spróbuj! Jak wielu,wcześniej wierzyłem, że smażone mięso z kurczaka jest suche. Ale ucząc się gotować sznycle z kurczaka, moja opinia na temat tej części kurczaka zmieniła się dramatycznie.Jeśli ty też chcesz wiedzieć, jak zrobić soczysty filet z kurczaka-wejdź!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 18 g
tłuszcze 23 % 11 g
węglowodany 38 % 18 g
236 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić panierowany sznycel z kurczaka z piersi na patelni? Filet z kurczaka opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie tnij wzdłuż, nie przecinając do końca. W takim przypadku otrzymasz jeden duży kawałek mięsa z kurczaka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połóż mięso na desce i przykryj folią spożywczą. Ubij mięso młotkiem do gotowania. Dzięki przykrytej folii krawędzie kawałka nie pękną, a spray z mięsa nie poleci po kuchni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj trzy talerze. W jednym z nich rozbij jajko. Dodaj trochę soli i pieprzu. I pogadaj z nim trzepaczką. W drugiej wsyp mąkę, a w trzeciej bułkę tartą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozwałkuj mięso z kurczaka w mące, uważając, aby przykryło mięso ze wszystkich stron. Następnie zanurz jajko po obu stronach. Dzięki zwinięciu w mące jajko będzie lepiej trzymać się mięsa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie zwiń mięso w bułkę tartą. Ściśnij mięso do bułki tartej, aby utworzyć gęstą warstwę panierki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej trochę oleju roślinnego na patelnię i podgrzej, aż będzie gorący. W gorącym oleju włóż sznycel z kurczaka. Smaż na dużym ogniu z obu stron przez 1-2 minuty z każdej. Zmieni kolor na złoty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie zmniejsz ogień i smaż go przez kolejne 3-4 minuty z każdej strony. Nie musisz przykrywać pokrywką, ponieważ powinna pozostać gęsta chrupiąca skórka. Sznycel z kurczaka podawaj jako samodzielne danie, które samo w sobie jest bardzo satysfakcjonujące. Lub uzupełnij dowolnym dodatkiem lub świeżymi warzywami. Smacznego!

ze względu na fakt, że wokół mięsa powstaje gęsta panierka, mięso nie jest smażone, ale pieczone pod nim we własnym soku. I właśnie dzięki panierowaniu wszystkie soki pozostają w kawałku.
możesz zrobić sznycel w podwójnej panierce. Aby to zrobić, powtórz wszystkie kroki zwijania-mąkę, jajko, bułkę tartą - jeszcze raz.
danie jest przygotowywane bardzo szybko.
jeśli masz wystarczająco dużo wolnego czasu, możesz wstępnie marynować mięso z kurczaka, aby było jeszcze bardziej aromatyczne i smaczniejsze.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy