skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Do takiego dania należy użyć Herkulesa, najczęściej, błyskawiczne płatki owsiane nie będą działać. Jako składnik wiążący zamiast jajek używamy ziemniaków. Aby kotlety były mniej kaloryczne, nie można używać do nich panierki.
Krok 2:
Dokładnie spłucz Płatki i zalej je wrzącą wodą, pozostaw na pół godziny, aby płatki dobrze spuchły. Spuść wodę z miski z płatkami zbożowymi i wyciśnij, ale nie musisz wyciskać całego płynu z płatków owsianych, konieczne jest, aby mięso mielone było wilgotne.
Krok 3:
Umyj ziemniaki, obierz i pokrój na duże kawałki.
Krok 4:
Aby uzyskać przyjemny aromat i smak, dodaj czosnek do liczby składników. Obierz ząbki czosnku.
Krok 5:
Obierz cebulę i pokrój na duże kawałki.
Krok 6:
Włóż ziemniaki, czosnek i cebulę do miski blendera i posiekaj. Jeśli nie ma blendera, warzywa można przekręcić w maszynce do mięsa.
Krok 7:
Połącz składniki: warzywa i płatki owsiane, dodaj przyprawy: sól i czarny pieprz do smaku. Dobrze wymieszaj masę.
Krok 8:
Jeśli kotlety są smażone bez panierki, mięso mielone należy ułożyć łyżką na patelni. Ale aby kotlety były piękne i równe, z chrupiącą złotą skórką, puste kotlety można zawinąć w mąkę lub bułkę tartą. Rękami zwilżonymi zimną wodą formujemy kotlet z masy owsianej, zwijamy je ze wszystkich stron w panierce.
Krok 9:
Wlej olej roślinny na patelnię, dobrze go podgrzej, rozłóż puste kotlety na rozgrzanym oleju. Smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor przez 3-4 minuty z każdej strony, na średnim ogniu.
Krok 10:
Następnie przykryj patelnię pokrywką i trzymaj kotlety w ogniu przez kolejne 5 minut, aby dobrze upiekły się w środku i stały się bujne. Usuń kotlety z patelni, jeśli wydaje się, że wchłonęły dużo oleju, a następnie połóż je na papierowej serwetce, aby nadmiar oleju wchłonął papier. Przenosimy kotlety na półmisek do podania i podajemy do stołu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g