Chude kotlety Herkulesa

Chude, dietetyczne, sycące i zdrowe danie! Kotlety Herkulesa, pomimo braku mięsa w kompozycji, są dość sycące i pożywne. Są świetną opcją do bezmięsnego menu i mogą być również podawane jako dodatek do dania mięsnego.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 3 g
tłuszcze 12 % 3 g
węglowodany 77 % 20 g
104 kcal
IG: 25 / 65 / 10

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Do takiego dania należy użyć Herkulesa, najczęściej, błyskawiczne płatki owsiane nie będą działać. Jako składnik wiążący zamiast jajek używamy ziemniaków. Aby kotlety były mniej kaloryczne, nie można używać do nich panierki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie spłucz Płatki i zalej je wrzącą wodą, pozostaw na pół godziny, aby płatki dobrze spuchły. Spuść wodę z miski z płatkami zbożowymi i wyciśnij, ale nie musisz wyciskać całego płynu z płatków owsianych, konieczne jest, aby mięso mielone było wilgotne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj ziemniaki, obierz i pokrój na duże kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Aby uzyskać przyjemny aromat i smak, dodaj czosnek do liczby składników. Obierz ząbki czosnku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę i pokrój na duże kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż ziemniaki, czosnek i cebulę do miski blendera i posiekaj. Jeśli nie ma blendera, warzywa można przekręcić w maszynce do mięsa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połącz składniki: warzywa i płatki owsiane, dodaj przyprawy: sól i czarny pieprz do smaku. Dobrze wymieszaj masę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jeśli kotlety są smażone bez panierki, mięso mielone należy ułożyć łyżką na patelni. Ale aby kotlety były piękne i równe, z chrupiącą złotą skórką, puste kotlety można zawinąć w mąkę lub bułkę tartą. Rękami zwilżonymi zimną wodą formujemy kotlet z masy owsianej, zwijamy je ze wszystkich stron w panierce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej olej roślinny na patelnię, dobrze go podgrzej, rozłóż puste kotlety na rozgrzanym oleju. Smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor przez 3-4 minuty z każdej strony, na średnim ogniu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie przykryj patelnię pokrywką i trzymaj kotlety w ogniu przez kolejne 5 minut, aby dobrze upiekły się w środku i stały się bujne. Usuń kotlety z patelni, jeśli wydaje się, że wchłonęły dużo oleju, a następnie połóż je na papierowej serwetce, aby nadmiar oleju wchłonął papier. Przenosimy kotlety na półmisek do podania i podajemy do stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy