antrykot wieprzowy

klasyczny przepis na odpowiednio przygotowane antrykot! Antrykot to danie kuchni francuskiej. To danie nie zajmuje dużo czasu. Ale jest kilka niuansów, które należy znać i brać pod uwagę, aby uzyskać właściwą antrykot.
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 15 g
tłuszcze 67 % 30 g
węglowodany 0 % 0 g
416 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić antrykot wieprzowy? Przygotuj jedzenie. Kluczem do pysznego antrykotu jest wysokiej jakości mięso, należy je wybierać szczególnie ostrożnie. Przede wszystkim preferuj schłodzoną wieprzowinę, mrożona jest znacznie mniej zdrowa. Które części wieprzowiny lepiej preferować? Mam szyję wieprzową - ta część zawiera smugi tłuszczu, a gotowy antrykot okaże się bardziej soczysty. Odpowiednia jest również łopatka wieprzowa lub szynka, być może nawet z małą kością.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj mięso, osusz. W razie potrzeby odetnij wszystkie folie i żyły z kawałka wieprzowiny. Następnie osusz mięso papierowymi serwetkami. Teraz musisz pokroić wieprzowinę na kawałki. Uważaj tutaj: nie powinny być zbyt grube i zbyt cienkie. Optymalne: kawałki mięsa o grubości około 1,5 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Lekko ubij mięso specjalnym młotkiem z obu stron. Aby uniknąć rozprysków, możesz najpierw przykryć kawałek folią spożywczą i pokonać go. Jeśli nie masz takiego młotka, możesz pokonać mięso na krzyż tępą stroną noża.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz sprawa przypraw. Mam tylko czerwoną paprykę. Możesz wziąć czarny. Doskonałe sprawdzą się również inne przyprawy: zioła prowansalskie, suszony tymianek, rozmaryn czy czosnek. Ale nie mieszaj mocno: polecam wziąć jedną ulubioną przyprawę. Na tym etapie nie trzeba solić mięsa, sól usuwa wodę, a mięso okaże się suche. Posolić na samym końcu gotowania. Obficie posyp kawałek mięsa ze wszystkich stron wybraną przyprawą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Skrop trochę olejem roślinnym i rozprowadź go na całym kawałku. Olej może być absolutnie wszystkim: od zwykłej kukurydzy po elitarną oliwę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni dobrze rozgrzej pozostały olej. Do smażenia konieczne jest rafinowanie oleju - w przeciwnym razie się przypali. Włóż mięso na patelnię, lekko zmniejsz ogień i smaż przez 7 minut.Powinna pojawić się skórka, która "uszczelni" w kawałku wszystkie soki mięsne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie delikatnie odwróć mięso i smaż również przez 7 minut. Aby dokładnie ugotować, przykryj i gotuj na małym ogniu przez kolejne 7 minut. Pełne usmażenie wieprzowiny jest bardzo ważne, więc miej na to oko.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj antrykot do wytrawnych czerwonych win. Uzupełnij go sezonowymi sałatkami warzywnymi i świeżymi ziołami. Smacznego!

w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.

przebij mięso nożem: jeśli nóż łatwo wchodzi i płynie jasny sok, jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Polędwica wieprzowa - 264   kcal/100g

Podobne przepisy