skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić cukinię z pomidorami i czosnkiem na patelni? Przygotuj składniki. Możesz wziąć dowolną cukinię, ale najlepiej - młodą, o delikatnej skórze. Jeśli masz starszą cukinię, obierz ją i pozbądź się twardych nasion. Wybierz mięsiste, soczyste pomidory. Olej roślinny-dowolny, wybierz zestaw przypraw do swojego gustu. Umyj i osusz warzywa i zioła.
Krok 2:
Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w średnie kostki. Najpierw pokroiłem cukinię w kółka o grubości około 1 cm, a następnie pokroiłem każde kółko na 3 części.
Krok 3:
Umyj pomidory, osusz i pokrój w kliny. Zamiast świeżych pomidorów możesz użyć konserw we własnym soku. Ale wtedy danie okaże się bardziej soczyste, z sosem.
Krok 4:
Obierz czosnek i przepuść przez prasę.
Krok 5:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Ułóż pokrojoną cukinię i smaż, mieszając, na średnim ogniu przez około 5-7 minut.
Krok 6:
Dodaj pokrojone pomidory i zioła prowansalskie na patelnię.
Krok 7:
Sól, pieprz.
Krok 8:
Wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 9:
Wlej przegotowaną wodę. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj warzywa na małym ogniu przez około 7-10 minut. Skoncentruj się na swoim piecu.
Krok 10:
Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę i posiekany świeży koperek do warzyw, wymieszaj i gotuj wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty na małym ogniu.
Krok 11:
Ułóż cukinię z pomidorami na talerzach i podawaj. Smacznego!
użyłam żółtej cukinii. Dzięki nim danie wygląda jasno i słonecznie. Ale możesz użyć zwykłej jasnozielonej cukinii, a także cukinii.
zestaw warzyw do tego danie można modyfikować w zależności od pory roku i własnych preferencji. Na przykład gotuję bez cebuli, ale tutaj może się przydać.
która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g