cukinia z pomidorami i czosnkiem na patelni

bardzo proste, bardzo łatwe, bardzo szybkie, bardzo przydatne! Cukinia z pomidorami i czosnkiem na patelni to świetny dodatek warzywny do każdego mięsa lub drobiu. Ponadto jest to dobra opcja na szybką przekąskę, niskokaloryczną, bezmięsną kolację. A przygotowanie go jest dziecinnie proste!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 33 % 3 g
węglowodany 56 % 5 g
53 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić cukinię z pomidorami i czosnkiem na patelni? Przygotuj składniki. Możesz wziąć dowolną cukinię, ale najlepiej - młodą, o delikatnej skórze. Jeśli masz starszą cukinię, obierz ją i pozbądź się twardych nasion. Wybierz mięsiste, soczyste pomidory. Olej roślinny-dowolny, wybierz zestaw przypraw do swojego gustu. Umyj i osusz warzywa i zioła.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w średnie kostki. Najpierw pokroiłem cukinię w kółka o grubości około 1 cm, a następnie pokroiłem każde kółko na 3 części.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj pomidory, osusz i pokrój w kliny. Zamiast świeżych pomidorów możesz użyć konserw we własnym soku. Ale wtedy danie okaże się bardziej soczyste, z sosem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz czosnek i przepuść przez prasę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Ułóż pokrojoną cukinię i smaż, mieszając, na średnim ogniu przez około 5-7 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj pokrojone pomidory i zioła prowansalskie na patelnię.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sól, pieprz.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj wszystkie składniki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej przegotowaną wodę. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj warzywa na małym ogniu przez około 7-10 minut. Skoncentruj się na swoim piecu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę i posiekany świeży koperek do warzyw, wymieszaj i gotuj wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty na małym ogniu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż cukinię z pomidorami na talerzach i podawaj. Smacznego!

użyłam żółtej cukinii. Dzięki nim danie wygląda jasno i słonecznie. Ale możesz użyć zwykłej jasnozielonej cukinii, a także cukinii.

zestaw warzyw do tego danie można modyfikować w zależności od pory roku i własnych preferencji. Na przykład gotuję bez cebuli, ale tutaj może się przydać.

która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy