skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić indyka z sosem na patelni? Przygotuj jedzenie. Do przepisu najlepiej nadaje się filet z indyka. Użyj świeżego mięsa, mrożony gulasz nie będzie tak smaczny.
Krok 2:
Umyj indyka pod bieżącą zimną wodą, osusz i pokrój na średnie kawałki.
Krok 3:
Wlej rafinowany olej roślinny na patelnię. Dobrze podgrzej. Możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej na patelni jest wystarczająco dobrze rozgrzany. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół gromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia. . Piecz indyka na średnim ogniu, aż uzyskasz złoty kolor. Pamiętaj, aby mieszać.
Krok 4:
Wlej łyżkę mąki pszennej do mięsa, kontynuuj smażenie, mieszając, przez kolejne 2 minuty.
Krok 5:
Dodaj koncentrat pomidorowy i śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu. Śmietanę można zastąpić śmietaną lub jogurtem naturalnym bez dodatków. Wymieszać. Jeśli zamiast koncentratu pomidorowego używasz świeżych pomidorów, weź soczyste owoce. Wykonaj nacięcia w kształcie krzyża na ich powierzchni nożem, zalej wrzącą wodą. Po kilku minutach spuść wodę, usuń skórkę, drobno posiekaj i dodaj do patelni.
Krok 6:
Wlej 200 ml gorącej wody, sól, dodaj przyprawy (papryka, mielony czarny pieprz). Dobrze wymieszaj. Przyprawy można wybrać według własnego gustu. Na przykład możesz użyć gotowych przypraw do drobiu, ale pamiętaj, aby najpierw przeczytać kompozycję. Jeśli w mieszance jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
Krok 7:
Zmniejsz ciepło do minimum. Przykryj patelnię pokrywką. Gotuj na wolnym ogniu przez około 30-35 minut, aż indyk będzie miękki. Gotowe danie przed podaniem posyp posiekanymi ziołami (pietruszka, koperek, pióra zielonej cebuli).
przepis można uzupełnić, dodając drobno posiekaną cebulę, grubo startą marchewkę, paprykę pokrojoną w paski, czosnek (2-3 ząbki przepuszczone przez prasę).
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Filet z indyka - 84 kcal/100g