japoński omlet Tamago

japońskie śniadanie w domu? To proste! Omlet Tamago jest łatwy do samodzielnego wykonania. Jego niezwykły słodkawy smak z pewnością spodoba się wielu! I uzupełnij go: sos sojowy, marynowany imbir, wasabi. Ilość cukru można regulować, ale nie polecam gotowania bez niego-to jest ta wyjątkowa atrakcja!
AngelAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 7-13 maja

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 10 g
tłuszcze 45 % 14 g
węglowodany 23 % 7 g
126 kcal
IG: 71 / 0 / 29

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić japoński omlet? Przygotuj najprostsze składniki. Jeśli masz wino ryżowe-Mirin jest idealnym rozwiązaniem. Jeśli nie, weź ocet ryżowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozbij jajka do głębokiej miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz ubij wszystko trzepaczką. Jeśli chcesz, możesz użyć miksera, tylko przy niskich prędkościach. Nie potrzebujemy bujnej masy i piany, wystarczy rozbić strukturę jajka i połączyć wszystko)

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz ważne - nie przegap tej chwili i nie bądź leniwy) musisz przecedzić ubite jajka przez sito. Aby pozbyć się niejednorodnych cząstek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do odcedzonych ubitych jajek dodaj przyprawy: sos sojowy, ocet ryżowy i cukier. Dostosuj ilość cukru. Jeśli chcesz niezbyt słodki omlet, dodaj niepełną łyżeczkę. Cukier można zastąpić substytutem cukru.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz wszystko znowu dobrze ubij, aby cukier się rozpuścił.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zaczynamy smażyć nasz japoński omlet) W oryginale jest smażony na prostokątnej patelni. Niestety nie mam takiego)) będziemy smażyć na okrągło) Lekko posmaruj rozgrzaną patelnię olejem, wlej na nią chochlę mieszanki jajecznej i rozprowadź na patelni okrężnymi ruchami. Ustaw ogień poniżej średniej, potrzebujemy masy omletowej, ale nie spalonej!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy omlet się zetnie, zwiń go bezpośrednio na patelni w bułkę. Japończycy robią to pałeczkami)) zrobiłem to łopatką)) ostrożnie, nie poparz się. Pozostaw rolkę pod brzegiem patelni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ponownie lekko posmaruj patelnię olejem, wlej chochlę masy omletowej, rozprowadź na patelni okrężnymi ruchami. Konieczne jest, aby masa dostała się pod rolkę. I gotuj ponownie, aż omlet stwardnieje. Następnie delikatnie zwiń rolkę w przeciwnym kierunku, to znaczy zwiń ją na wcześniej smażoną rolkę) i rób to, aż skończy się mieszanka jajeczna. Zawsze mam 5 takich chochli.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Tak wygląda gotowy omlet.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gdy jest gorący, nadaj mu schludny prostokątny kształt. Owiń matę do zwijania rolek folią, połóż na niej rolkę i obracając matę, nadaj omletowi prostokątny kształt.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pokrój gotowy omlet Tamago na kawałki ostrym cienkim nożem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Taki omlet jest bardzo smaczny do jedzenia z sosem sojowym, wasabi, marynowanym imbirem. Przygotuj go na śniadanie dla swojej rodziny - a poranek zacznie się od pochwały skierowanej do ciebie! To jest pyszne! Gotuj dla zdrowia i smacznego!

polecam zjeść taki omlet rano. Jego niezwykły smak doda energii na cały dzień)) a ponieważ są to jajka-białko-masz gwarancję sytości do obiadu!
smacznego!

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g

Podobne przepisy