skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić japoński omlet? Przygotuj najprostsze składniki. Jeśli masz wino ryżowe-Mirin jest idealnym rozwiązaniem. Jeśli nie, weź ocet ryżowy.
Krok 2:
Rozbij jajka do głębokiej miski.
Krok 3:
Teraz ubij wszystko trzepaczką. Jeśli chcesz, możesz użyć miksera, tylko przy niskich prędkościach. Nie potrzebujemy bujnej masy i piany, wystarczy rozbić strukturę jajka i połączyć wszystko)
Krok 4:
Teraz ważne - nie przegap tej chwili i nie bądź leniwy) musisz przecedzić ubite jajka przez sito. Aby pozbyć się niejednorodnych cząstek.
Krok 5:
Do odcedzonych ubitych jajek dodaj przyprawy: sos sojowy, ocet ryżowy i cukier. Dostosuj ilość cukru. Jeśli chcesz niezbyt słodki omlet, dodaj niepełną łyżeczkę. Cukier można zastąpić substytutem cukru.
Krok 6:
Teraz wszystko znowu dobrze ubij, aby cukier się rozpuścił.
Krok 7:
Zaczynamy smażyć nasz japoński omlet) W oryginale jest smażony na prostokątnej patelni. Niestety nie mam takiego)) będziemy smażyć na okrągło) Lekko posmaruj rozgrzaną patelnię olejem, wlej na nią chochlę mieszanki jajecznej i rozprowadź na patelni okrężnymi ruchami. Ustaw ogień poniżej średniej, potrzebujemy masy omletowej, ale nie spalonej!
Krok 8:
Gdy omlet się zetnie, zwiń go bezpośrednio na patelni w bułkę. Japończycy robią to pałeczkami)) zrobiłem to łopatką)) ostrożnie, nie poparz się. Pozostaw rolkę pod brzegiem patelni.
Krok 9:
Ponownie lekko posmaruj patelnię olejem, wlej chochlę masy omletowej, rozprowadź na patelni okrężnymi ruchami. Konieczne jest, aby masa dostała się pod rolkę. I gotuj ponownie, aż omlet stwardnieje. Następnie delikatnie zwiń rolkę w przeciwnym kierunku, to znaczy zwiń ją na wcześniej smażoną rolkę) i rób to, aż skończy się mieszanka jajeczna. Zawsze mam 5 takich chochli.
Krok 10:
Tak wygląda gotowy omlet.
Krok 11:
Gdy jest gorący, nadaj mu schludny prostokątny kształt. Owiń matę do zwijania rolek folią, połóż na niej rolkę i obracając matę, nadaj omletowi prostokątny kształt.
Krok 12:
Pokrój gotowy omlet Tamago na kawałki ostrym cienkim nożem.
Krok 13:
Taki omlet jest bardzo smaczny do jedzenia z sosem sojowym, wasabi, marynowanym imbirem. Przygotuj go na śniadanie dla swojej rodziny - a poranek zacznie się od pochwały skierowanej do ciebie! To jest pyszne! Gotuj dla zdrowia i smacznego!
polecam zjeść taki omlet rano. Jego niezwykły smak doda energii na cały dzień)) a ponieważ są to jajka-białko-masz gwarancję sytości do obiadu!
smacznego!
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g