skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kebab w rękawie w piekarniku? Przygotuj składniki. Aby ugotować szaszłyki w rękawie w piekarniku, potrzebujemy: 600 g wieprzowiny; 400 g cebuli; ½ pomarańczy; 2 łyżki. l przyprawy do grilla; 2 łyżki. l koncentrat pomidorowy; 2 łyżki. l ocet stołowy; 1 łyżeczka. cukier; ½ łyżeczki. sól.
Krok 2:
Pokrój pomarańczę w plasterki. Moja pomarańcza była bardzo mała, więc użyłam jej w całości. W razie potrzeby pomarańczę można zastąpić cytryną.
Krok 3:
Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie. Rękami pamiętaj o cebuli, aby wypuściła sok.
Krok 4:
Umyj wieprzowinę, osusz i pokrój na średnie porcje.
Krok 5:
Do miski włożyć wieprzowinę, cytrynę, garść posiekanej cebuli, koncentrat pomidorowy i przyprawy do grilla. Wszystko dokładnie wymieszaj. Pozostaw mięso do marynowania na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Krok 6:
Pozostałą cebulę zalać wrzącą wodą i odstawić na 10 minut. Następnie spuść wodę. Dodaj ocet, cukier i sól do cebuli. Wymieszać i pozostawić do marynowania przez 40-50 minut.
Krok 7:
Zawiąż rękaw do pieczenia z jednej strony. Włóż marynowaną cebulę do rękawa i spłaszcz.
Krok 8:
Rozłóż marynowane mięso na wierzchu cebulą i pomarańczą.
Krok 9:
Zawiąż rękaw po drugiej stronie. Na górze wykonaj kilka nakłuć nożem lub nożyczkami, aby para mogła uciec.
Krok 10:
Piecz szaszłyki w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 50 minut. Następnie pokrój rękaw na górze, Otwórz i piecz mięso przez około 10 minut na złoty kolor.
Krok 11:
W razie potrzeby gotowe mięso można nawlec na szaszłyki i podać. Smacznego!
mówią, że prawdziwy kebab można ugotować tylko na grillu-tak jest, ale to nie przeszkadza doświadczonym gospodyniom domowym w gotowaniu nie mniej smacznej wersji tego dania, niezwykle zbliżonej do smaku i aromatu, a do tego potrzebny jest tylko rękaw do pieczenia. Pomaga zachować soki mięsne, dzięki czemu kebab jest soczysty.
w razie potrzeby możesz dodać trochę płynnego dymu do grilla, aby wyglądał jak prawdziwy.
do grillowania lepiej jest użyć szyi wieprzowej lub szynki. Mają dużo miąższu, ale są też warstwy tłuszczu, dzięki którym mięso zachowa soczystość i nie wyschnie.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g