skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pieczeń wieprzową z ziemniakami na patelni? Przygotuj niezbędne składniki. Mięso (mam wieprzowinę, ale możesz wziąć dowolne), jeśli to konieczne, rozmrozić wcześniej. Najlepiej, aby zawierał niewielką ilość tłuszczu. Ziemniaki i marchewki umyć i osuszyć serwetkami.
Krok 2:
Wszystkie warzywa-cebula, marchew, ziemniaki, obierz, opłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń.
Krok 3:
Pokrój wieprzowinę na małe kawałki, mniej więcej tej samej wielkości.
Krok 4:
Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i włóż pokrojone mięso. Smaż na dużym ogniu przez kilka minut, aż pojawi się złoty kolor.
Krok 5:
Podczas smażenia mięsa posiekaj cebulę i marchewkę. Pokrój cebulę w kostkę i zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 6:
Dodaj posiekane warzywa do smażonego mięsa. Smaż wszystko razem przez około 3-4 minuty. Skoncentruj się na swoim piecu.
Krok 7:
Obrane ziemniaki pokrój na duże kawałki i dodaj na patelnię. Wlej trochę wody i zagotuj zawartość patelni. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy.
Krok 8:
Ułóż gotową pieczeń na talerzach i podawaj na gorąco. Smacznego!
prawie wszystkie kuchnie świata mają podobne przepisy na smażenie. Algorytm gotowania jest jeden, ale każdy ma swoje własne niuanse gotowania. Podstawą pieczeni jest zawsze mięso, a ponadto dodaje się ziemniaki i różne warzywa.
oprócz określonych składników możesz dodać paprykę, pomidory, cukinię. Dzięki temu danie będzie nie tylko zdrowsze, ale także smaczniejsze.
Zwykle dodaję więcej wody, ponieważ lubię aby danie było bardziej soczyste. Ale możesz dostosować ten moment do swoich upodobań.
możesz uzupełnić porcję pieczeni świeżymi warzywami i sałatką ze świeżych warzyw.
to smaczne i satysfakcjonujące danie nadaje się nie tylko do codziennego menu. Można go również podawać na świątecznym stole jako gorące danie.
aby uzyskać pikantny smak, możesz dodać do pieczeni trochę koncentratu pomidorowego i mielonego czosnku.
Gotuj z przyjemnością!
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g