curry z kurczaka w mleku kokosowym
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz składniki.
Krok 2:
Posyp kurczaka solą i pieprzem.
Krok 3:
Na patelni rozgrzej olej roślinny, dodaj curry i imbir. Smażyć na średnim ogniu przez 1 minutę.
Krok 4:
Ułóż kawałki kurczaka skórą do dołu i szybko smaż na złoty kolor. Odwróć biodra skórą do góry.
Krok 5:
Wlej mleko kokosowe, dodaj skórkę z limonki. Zagotuj mleko i zdejmij patelnię z ognia.
Krok 6:
Przenieś kurczaka wraz z sosem do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mleko kokosowe - 230 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Skórka - 97 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 185 kcal/100g