curry z kurczaka w mleku kokosowym

aromatyczny kurczak w mleku kokosowym - nigdzie nie smakuje lepiej. Pewnego dnia w towarzystwie przyjaciółki kupiłam sobie puszkę mleka kokosowego. I postanowiłem ugotować w nim kurczaka. Do naczynia odpowiednie są dowolne części: podudzia, piersi, całe nogi. Zatrzymałem się na udach - naprawdę chciałem soczystej i jednolitej złotej skórki.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 16 g
tłuszcze 49 % 17 g
węglowodany 6 % 2 g
224 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posyp kurczaka solą i pieprzem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny, dodaj curry i imbir. Smażyć na średnim ogniu przez 1 minutę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ułóż kawałki kurczaka skórą do dołu i szybko smaż na złoty kolor. Odwróć biodra skórą do góry.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej mleko kokosowe, dodaj skórkę z limonki. Zagotuj mleko i zdejmij patelnię z ognia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś kurczaka wraz z sosem do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mleko kokosowe - 230   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Skórka - 97   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy