klopsiki mięsne na patelni

obfite, apetyczne, szybkie i smaczne, na obiad dla całej rodziny! Klopsiki mięsne na patelni to przepis na proste małe okrągłe kotlety, które lubią zarówno dorośli, jak i dzieci. Gotowanie wcale nie jest trudne, poradzi sobie nawet początkująca gospodyni domowa.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 10 g
tłuszcze 63 % 25 g
węglowodany 13 % 5 g
291 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klopsiki mięsne na patelni? Przygotuj jedzenie. Kulki można przygotować z zakupionego mięsa mielonego lub zrobić je samodzielnie w domu. Jeśli mięso mielone jest zamrożone, najpierw je rozmrozić. Gotowałam z mielonej wieprzowiny. Do smażenia możesz użyć oleju roślinnego zamiast masła.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, spłucz wodą z kranu. Pokrój cebulę na dwie części, a następnie pokrój każdą w drobną kostkę. Alternatywnie możesz zetrzeć cebulę na grubej tarce lub uderzyć w siekacz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś mięso mielone na głęboki talerz, dodaj posiekaną cebulę, wymieszaj. Do smaku dodaj czarny pieprz i sól. Możesz umieścić swoje ulubione przyprawy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj surowe jajko do mielonego biszkoptu. Mieszaj mięso mielone rękami, aż będzie gładkie. Jeśli wymieszasz łyżką, pożądana konsystencja nie zostanie osiągnięta. Możesz także pokonać mięso mielone w misce, stanie się jeszcze bardziej jednorodne. Aby to zrobić, mocno Wrzuć bryłę mielonego mięsa do miski z niewielkiej odległości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do panierowania potrzebujesz przesianej mąki pszennej. Z mięsa mielonego uformuj kliny mięsne. W przeciwieństwie do zwykłych kotletów, klopsiki są okrągłe i małe. Aby farsz nie przykleił się do rąk, zwilż je zimną wodą. Ze wszystkich stron obtocz kulki w mące.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni na małym ogniu rozpuść masło, włóż klopsiki i smaż je na złoty kolor z obu stron. Uważaj na ogień, masło może się spalić, gdy jest zbyt wysokie ciepło. Aby kulki były w pełni ugotowane w środku, przykryj je pod koniec gotowania pokrywką i przytrzymaj przez 5 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj klopsiki mięsne z dodatkami. Jeśli są tłuste, połóż je na ręczniku papierowym-wchłonie nadmiar tłuszczu. Tłuczone ziemniaki, makaron i kasza gryczana dobrze nadają się jako dodatek. Smacznego!

gotowanie klopsików nie zajmuje dużo czasu. Smaży się je dość szybko na maśle i okazuje się soczyste i smaczne. Możesz użyć mieszanki oleju roślinnego i masła. W razie potrzeby możesz wziąć nie tylko mieloną wieprzowinę, ale także kombinację. Załóżmy, że możesz mieszać mieloną wołowinę, wieprzowinę i kurczaka w tych samych proporcjach. Kliny można smażyć zarówno w panierce, jak i bez. Takie piękne kulki nadają się również na świąteczny stół.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy