skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klopsiki mięsne na patelni? Przygotuj jedzenie. Kulki można przygotować z zakupionego mięsa mielonego lub zrobić je samodzielnie w domu. Jeśli mięso mielone jest zamrożone, najpierw je rozmrozić. Gotowałam z mielonej wieprzowiny. Do smażenia możesz użyć oleju roślinnego zamiast masła.
Krok 2:
Obierz cebulę, spłucz wodą z kranu. Pokrój cebulę na dwie części, a następnie pokrój każdą w drobną kostkę. Alternatywnie możesz zetrzeć cebulę na grubej tarce lub uderzyć w siekacz.
Krok 3:
Przenieś mięso mielone na głęboki talerz, dodaj posiekaną cebulę, wymieszaj. Do smaku dodaj czarny pieprz i sól. Możesz umieścić swoje ulubione przyprawy.
Krok 4:
Dodaj surowe jajko do mielonego biszkoptu. Mieszaj mięso mielone rękami, aż będzie gładkie. Jeśli wymieszasz łyżką, pożądana konsystencja nie zostanie osiągnięta. Możesz także pokonać mięso mielone w misce, stanie się jeszcze bardziej jednorodne. Aby to zrobić, mocno Wrzuć bryłę mielonego mięsa do miski z niewielkiej odległości.
Krok 5:
Do panierowania potrzebujesz przesianej mąki pszennej. Z mięsa mielonego uformuj kliny mięsne. W przeciwieństwie do zwykłych kotletów, klopsiki są okrągłe i małe. Aby farsz nie przykleił się do rąk, zwilż je zimną wodą. Ze wszystkich stron obtocz kulki w mące.
Krok 6:
Na patelni na małym ogniu rozpuść masło, włóż klopsiki i smaż je na złoty kolor z obu stron. Uważaj na ogień, masło może się spalić, gdy jest zbyt wysokie ciepło. Aby kulki były w pełni ugotowane w środku, przykryj je pod koniec gotowania pokrywką i przytrzymaj przez 5 minut.
Krok 7:
Podawaj klopsiki mięsne z dodatkami. Jeśli są tłuste, połóż je na ręczniku papierowym-wchłonie nadmiar tłuszczu. Tłuczone ziemniaki, makaron i kasza gryczana dobrze nadają się jako dodatek. Smacznego!
gotowanie klopsików nie zajmuje dużo czasu. Smaży się je dość szybko na maśle i okazuje się soczyste i smaczne. Możesz użyć mieszanki oleju roślinnego i masła. W razie potrzeby możesz wziąć nie tylko mieloną wieprzowinę, ale także kombinację. Załóżmy, że możesz mieszać mieloną wołowinę, wieprzowinę i kurczaka w tych samych proporcjach. Kliny można smażyć zarówno w panierce, jak i bez. Takie piękne kulki nadają się również na świąteczny stół.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g