skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Boczniaki kroimy w paski. Nie trzeba bardzo drobno kroić, ponieważ grzyby mają tendencję do zmniejszania się po obróbce cieplnej. Wziąłem dwie & quot; gałązki & quot; boczniak na nodze-po prostu wyszło pół kilograma.
Krok 2:
Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie. Cebulę można wziąć więcej, ponieważ nadaje potrawie soczystość.
Krok 3:
Wlej olej roślinny na rozgrzaną patelnię, podgrzej go trochę i wlej cebulę. Jeśli najpierw usmażysz grzyby, cebula okaże się gotowana i nie tak smaczna, ponieważ wypuszczą sok, więc przede wszystkim musisz usmażyć cebulę. Smażyć na średnim ogniu przez 7-10 minut, czasami mieszać. Czekamy, aż się zmęczy i wypuści sok.
Krok 4:
Wlej grzyby i wszystko dobrze wymieszaj. Zmniejsz trochę ogień, nie przykryłem go pokrywką. Dusić przez 20 minut.
Krok 5:
Grzyby wypuszczą sok, który następnie odparuje, zaraz potem (po 20 minutach) możesz dodać sól i czarny pieprz do potrawy. Zwykle używam ziele angielskie, które mielę na specjalnym urządzeniu. Okazuje się więc bardziej aromatyczny. Sól, pieprz i wymieszaj.
Krok 6:
Dodaj dobrej jakości śmietanę na patelnię. Kupiłam śmietanę, na opakowaniu której było napisane, że jest zrobiona z prawdziwego mleka - nie zwinęła się, w ogóle nie zawiodła i nie zepsuła naczynia.
Krok 7:
Wszystko dobrze wymieszaj drewnianą szpatułką lub drewnianą łyżką. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.
Krok 8:
Przed wyłączeniem patelni spróbuj ponownie potrawy, być może będziesz musiał wyciszyć sól i pieprz, ponieważ śmietana zmiękczy smak. Jeśli dodasz sól i pieprz, gotuj boczniaki przez kolejne 3 minuty i wyłącz. Podczas serwowania posyp naczynie zieloną cebulą lub innymi świeżymi ziołami.
boczniaki w śmietanie na patelni-miłośnikom grzybów polecamy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Boczniaki marynowane - 23 kcal/100g
- Boczniaki świeże - 38 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g