boczniaki w śmietanie na patelni

boczniaki w śmietanie na patelni-ekspresowy przepis. Boczniaki przygotowane według tego przepisu są bardzo smaczne. Grzyby te są dostępne w sprzedaży w sklepach spożywczych, co czyni je dostępnymi dla wszystkich gospodyń domowych. Ponadto ich cena jest tak niska, że można je gotować bez uszczerbku dla budżetu rodzinnego. Grzyby najlepiej spożywać bez przystawki, ale tylko ze świeżymi warzywami. Mogą przynieść organizmowi wiele korzyści, więc możesz włączyć je do swojej diety.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 2 g
tłuszcze 38 % 5 g
węglowodany 46 % 6 g
78 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Boczniaki kroimy w paski. Nie trzeba bardzo drobno kroić, ponieważ grzyby mają tendencję do zmniejszania się po obróbce cieplnej. Wziąłem dwie & quot; gałązki & quot; boczniak na nodze-po prostu wyszło pół kilograma.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie. Cebulę można wziąć więcej, ponieważ nadaje potrawie soczystość.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej olej roślinny na rozgrzaną patelnię, podgrzej go trochę i wlej cebulę. Jeśli najpierw usmażysz grzyby, cebula okaże się gotowana i nie tak smaczna, ponieważ wypuszczą sok, więc przede wszystkim musisz usmażyć cebulę. Smażyć na średnim ogniu przez 7-10 minut, czasami mieszać. Czekamy, aż się zmęczy i wypuści sok.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej grzyby i wszystko dobrze wymieszaj. Zmniejsz trochę ogień, nie przykryłem go pokrywką. Dusić przez 20 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Grzyby wypuszczą sok, który następnie odparuje, zaraz potem (po 20 minutach) możesz dodać sól i czarny pieprz do potrawy. Zwykle używam ziele angielskie, które mielę na specjalnym urządzeniu. Okazuje się więc bardziej aromatyczny. Sól, pieprz i wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj dobrej jakości śmietanę na patelnię. Kupiłam śmietanę, na opakowaniu której było napisane, że jest zrobiona z prawdziwego mleka - nie zwinęła się, w ogóle nie zawiodła i nie zepsuła naczynia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wszystko dobrze wymieszaj drewnianą szpatułką lub drewnianą łyżką. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przed wyłączeniem patelni spróbuj ponownie potrawy, być może będziesz musiał wyciszyć sól i pieprz, ponieważ śmietana zmiękczy smak. Jeśli dodasz sól i pieprz, gotuj boczniaki przez kolejne 3 minuty i wyłącz. Podczas serwowania posyp naczynie zieloną cebulą lub innymi świeżymi ziołami.

boczniaki w śmietanie na patelni-miłośnikom grzybów polecamy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Boczniaki marynowane - 23   kcal/100g
  • Boczniaki świeże - 38   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy