Główne składniki
Klasyczna lasagne jest przygotowywana z arkuszy ciasta, mielonego mięsa i sosu beszamelowego. Do nadzienia dodaje się paprykę, pomidory, bakłażany, cebulę i grzyby. Produkty układa się warstwami i posypuje startym serem.
arkusze lasagne można zrobić samodzielnie z mąki pełnoziarnistej, jajek, wody i oliwy z oliwek. Ciasto zwija się w warstwy o grubości 2-3 mm, a następnie gotuje w osolonej wodzie przez kilka minut. Aby ułatwić zadanie, wiele gospodyń domowych woli używać gotowych arkuszy, które można kupić w supermarkecie.
pięć najczęściej używanych składników w klasycznych przepisach na lasagne:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
masło | 734 | 0.5 | 82.5 | 0.8 |
arkusze lasagne | 337 | 10.4 | 1.1 | 69.7 |
mąka | 325 | 12 | 1 | 67 |
pomidory | 23 | 1.1 | 0.2 | 3.8 |
mleko | 68 | 3.2 | 3.6 | 4.8 |
sos beszamelowy powstaje z masła, śmietany lub mleka, mąki i przypraw. W razie potrzeby możesz użyć gotowego produktu sprzedawanego w postaci proszku.
Jak zrobić klasyczną lasagne
przydatne wskazówki pomogą uniknąć błędów w przygotowaniu pięknego włoskiego dania.
pięć najszybszych przepisów na klasyczną lasagne:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
lasagne klasyczna z mięsem mielonym w piekarniku prosta | 40 min | 239 | +335 |
lasagne klasyczna z sosem beszamelowym | 1 h | 188 | +156 |
Klasyczna lasagna bolognese z sosem beszamelowym | 1 h | 222 | +202 |
lasagne warzywna w domu klasyczna | 1 h 14 min | 179 | +76 |
klasyczna lasagne w powolnej kuchence | 1 h 40 min | 255 | +26 |
rekomendacje:
- mielona wołowina, wieprzowina lub filet z kurczaka.
- aby danie było pachnące, do nadzienia dodaje się świeże zioła i przyprawy: gałkę muszkatołową, mieszankę papryki, włoskie zioła.
- mięso mielone, grzyby i cebula są smażone do połowy na oleju roślinnym. Czasami na patelnię dodaje się bulion lub wytrawne wino.
- nadzienie mięsne łączy się z surowymi lub duszonymi warzywami.
- produkty układa się warstwami w następujący sposób: najpierw ciasto, potem mięso mielone i sos. Sekwencja jest powtarzana 2-3 razy. Danie posypane startym serem.
- naczynie do pieczenia jest przykryte folią i wysłane do dobrze nagrzanego piekarnika. Naczynie piecze się w temperaturze 180-200 °C przez 40 minut.
- lasagne można również przygotować w powolnej kuchence. W takim przypadku produkty układa się w misce, ustawia tryb "Multipowar" lub "gaszenie" na 30 minut.
lasagne dobrze komponuje się z białym i czerwonym winem.
danie nadaje się do menu dietetycznego. Ale tylko wtedy, gdy ciasto na to zostało zrobione z mąki razowej. Aby zmniejszyć zawartość tłuszczu w lasagne, gospodynie domowe używają dietetycznego mięsa, a zamiast sosu beszamelowego dodaje się niskotłuszczowy jogurt lub kefir.