skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić filet rybny w cieście? Przygotuj składniki. Aby przygotować filet rybny w cieście, potrzebujemy: filet z białej ryby. Jeśli jest zamrożony, najpierw rozmrozić i lekko wycisnąć.
Krok 2:
Filety rybne umyć, osuszyć. Następnie pokrój na porcje.
Krok 3:
Marynata. Aby przygotować marynatę, potrzebujemy: oleju roślinnego (mam słonecznik, ale możesz mieć oliwę, która bardziej Ci się podoba), soku z cytryny, ziół (koperek lub pietruszka), czarnego pieprzu i soli.
Krok 4:
Włóż przygotowane kawałki ryby do miski. Sól, pieprz, zalać sokiem z cytryny i olejem roślinnym, dodać drobno posiekaną natkę pietruszki.
Krok 5:
Wszystko dobrze wymieszaj i marynuj w lodówce przez 25-30 minut.
Krok 6:
Ciasto. Aby zrobić ciasto, potrzebujemy ciemnego lub jasnego piwa, mąki, oleju roślinnego i soli.
Krok 7:
Wlej piwo do głębokiej miski. Przesiej mąkę i dodaj małe porcje do piwa, za każdym razem dokładnie mieszając trzepaczką, aby nie było grudek.
Krok 8:
Wlej olej roślinny, dodaj sól.
Krok 9:
Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie. Ciasto powinno być półguste, aby trzymało się ryby i nie spływało z niej. Jeśli ciasto okaże się zbyt płynne, możesz dodać kolejne 1-2 łyżki. l mąka.
Krok 10:
Zanurz kawałki ryby w cieście. Powinien całkowicie pokryć rybę.
Krok 11:
Smaż rybę w cieście na patelni na oleju roślinnym na złoty kolor. Około 6-7 minut z każdej strony.
Krok 12:
Smacznego!
ciasto (z fr. clair-JASNY o słonecznej pogodzie), niem. klar ( klarowny) to ciasto, w którym zanurza się żywność przed smażeniem. Aby go przygotować, mąkę miesza się z żółtkami jaj kurczaka lub innych ptaków w klasycznym przepisie. Czasami rozcieńcza się go do kremowej konsystencji mlekiem lub innym płynem i przygotowuje z jajka z białkiem.
głównymi składnikami ciasta są mąka i jajka. Często, aby nadać określony smak, ciasto przygotowuje się przy użyciu drożdży. Ciasto doprowadza się do pożądanej konsystencji, dodając do niego mleko, rzadziej wodę. Często, zwłaszcza jeśli gotuje się dania mięsne lub rybne, zamiast mleka używa się piwa. Kawałki żywności są zanurzane w powstałej półpłynnej mieszaninie i smażone w głębokim tłuszczu, w wyniku czego produkty są pokryte piękną apetyczną skórką.
głównym wskaźnikiem ciasta jest jego lepkość. W zależności od gotowanej żywności i pożądanej grubości Skórki ciasto może być grube lub płynne. Lepkość zależy od szybkości spływania z łyżki zanurzonej w przygotowanym cieście.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Piwo jasne - 50 kcal/100g
- Piwo bezalkoholowe - 33 kcal/100g
- Mocne piwo - 150 kcal/100g
- Piwo ciemne - 74 kcal/100g
- Piwo - 50 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Filety rybne - 204 kcal/100g