jajecznica z pomidorami i serem

Łatwe, szybkie i proste, na śniadanie dla całej rodziny! Jajecznica z pomidorami i serem to jedna z najpopularniejszych opcji śniadaniowych. Pomidory sprawią, że jajecznica będzie bardziej soczysta, ser będzie sycący i pikantny. Takie danie nadaje się również jako zwykła przekąska lub lekka kolacja.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 8 g
tłuszcze 55 % 12 g
węglowodany 9 % 2 g
152 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić jajecznicę z pomidorami i serem? Przygotuj jedzenie. Weź odpowiednią ilość pomidorów. Jeśli są średniej wielkości, wystarczy 1-2 sztuki. A jeśli są małe, jak moje, możesz wziąć większą ilość. Umyj pomidory i pokrój w kółka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i wlej trochę oleju roślinnego. Umieść kubki pomidorów na gorącej patelni. Smaż je przez minutę, a następnie odwróć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Osobno w misce rozbij wymaganą liczbę jaj. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj natychmiast ser na grubej tarce do miski. Wymieszać. Ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, taki jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj posiekane warzywa i trochę soli. Każda zieleń jest odpowiednia - twoja ulubiona lub ta, która jest dostępna. Umyj go wcześniej, osusz i usuń grube łodygi.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Napełnij smażone pomidory mieszanką jajeczną. Wymieszaj trochę i przykryj. Gotuj na małym ogniu przez 3-5 minut — aż będą ugotowane-jajka powinny całkowicie się związać. Następnie wyłącz ogień i odstaw na 2-3 minuty, aby naczynie w końcu dotarło. Gotowe danie można podawać bezpośrednio na patelni. I możesz ostrożnie położyć na talerzu i podać. Przed podaniem posyp jajecznicę świeżymi ziołami. Smacznego!

dla odmiany takie jajecznicę można smażyć z cebulą, papryką, fasolą, kukurydzą lub grzybami. Do jajek można dodać trochę mleka lub śmietany. Wszelkie wędliny sprawią, że jajecznica będzie jeszcze bardziej satysfakcjonująca.

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy