skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić jajecznicę z pomidorami i serem? Przygotuj jedzenie. Weź odpowiednią ilość pomidorów. Jeśli są średniej wielkości, wystarczy 1-2 sztuki. A jeśli są małe, jak moje, możesz wziąć większą ilość. Umyj pomidory i pokrój w kółka.
Krok 2:
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i wlej trochę oleju roślinnego. Umieść kubki pomidorów na gorącej patelni. Smaż je przez minutę, a następnie odwróć.
Krok 3:
Osobno w misce rozbij wymaganą liczbę jaj. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
Krok 4:
Zetrzyj natychmiast ser na grubej tarce do miski. Wymieszać. Ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, taki jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.
Krok 5:
Dodaj posiekane warzywa i trochę soli. Każda zieleń jest odpowiednia - twoja ulubiona lub ta, która jest dostępna. Umyj go wcześniej, osusz i usuń grube łodygi.
Krok 6:
Napełnij smażone pomidory mieszanką jajeczną. Wymieszaj trochę i przykryj. Gotuj na małym ogniu przez 3-5 minut — aż będą ugotowane-jajka powinny całkowicie się związać. Następnie wyłącz ogień i odstaw na 2-3 minuty, aby naczynie w końcu dotarło. Gotowe danie można podawać bezpośrednio na patelni. I możesz ostrożnie położyć na talerzu i podać. Przed podaniem posyp jajecznicę świeżymi ziołami. Smacznego!
dla odmiany takie jajecznicę można smażyć z cebulą, papryką, fasolą, kukurydzą lub grzybami. Do jajek można dodać trochę mleka lub śmietany. Wszelkie wędliny sprawią, że jajecznica będzie jeszcze bardziej satysfakcjonująca.
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g