Okonomiyaki

łatwy sposób na szybką i zdrową przekąskę! Ta jest bardziej rosyjską wersją japońskiego "fasfuda", który jest smażonym tortillą z różnymi nadzieniami. W Japonii Okonomiyaki polewa się specjalnym sosem i posypuje katsuobushi. Nasze gospodynie zinterpretowały to danie pod rosyjską kuchnią.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 5 g
tłuszcze 38 % 9 g
węglowodany 42 % 10 g
125 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy wszystkie składniki do przygotowania "japońskiej pizzy".

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Biała kapusta jest bardzo drobno posiekana w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój pióra zielonej cebuli na małe pierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej wodę do miski, dodaj sól, wbij jajko kurze i wlej mąkę przesianą przez sito. Ciasto dokładnie wymieszaj trzepaczką, aby nie było grudek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej sos sojowy do ciasta i ponownie ubij trzepaczki. Konsystencja ciasta powinna przypominać śmietanę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej posiekaną kapustę i zieloną cebulę do miski, wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Średniej wielkości w dowolnej formie kroimy wieprzowinę, pieczarki, paprykę i pietruszkę. Dzielimy produkty na 2 części.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Lekko smaż pierwszą połowę przygotowanych produktów na oleju roślinnym, aż mięso będzie gotowe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Napełnij smażone nadzienie połową ciasta, uformuj małe ciasto, zamknij pokrywkę i gotuj przez 15 minut na małym ogniu. Dla wygody możesz użyć patelni o małej średnicy, a następnie ciasto okaże się bardziej regularnym okrągłym kształtem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po 15 minutach odwracamy Okonomiyaki. Dla wygody używamy talerza, ponownie zamykamy patelnię pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez kolejne 10 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wykonujemy tę samą procedurę z pozostałymi składnikami. Powinieneś dostać 2 "pizze". Ciepłe Okonomiyaki zbieramy na talerzach i polewamy sosami. Możesz użyć sosu sojowego, keczupu, majonezu. Posyp zieloną cebulą na wierzchu, pokrój na kawałki i podawaj porcje.

w Japonii Okonomiyaki są smażone na gorącej metalowej płycie zwanej Teppan. A w restauracjach Japończycy samodzielnie smażą ciasta na swoich stołach, które są wyposażone w te same kuchenki.
podstawa Okonomiyaki to nie zdrada: mąka, jajko, woda (bulion Dashi) i kapusta. Ale z nadzieniami jest inaczej. W różnych prowincjach Japonii preferowane są różne nadzienia. Tutaj możesz eksperymentować: owoce morza, mięso, ryby, grzyby, makaron itp.
niestety ciasto według tego przepisu okazało się znacznie cieńsze niż gotowane w Japonii. Nie zachowuje kształtu i rozprzestrzenia się. Z braku małej patelni musiałem ugotować jedną dużą tortillę. Dlatego należy dodać więcej mąki, a także posiekaną kapustę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy