skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy wszystkie składniki do przygotowania "japońskiej pizzy".
Krok 2:
Biała kapusta jest bardzo drobno posiekana w kostkę.
Krok 3:
Pokrój pióra zielonej cebuli na małe pierścienie.
Krok 4:
Wlej wodę do miski, dodaj sól, wbij jajko kurze i wlej mąkę przesianą przez sito. Ciasto dokładnie wymieszaj trzepaczką, aby nie było grudek.
Krok 5:
Wlej sos sojowy do ciasta i ponownie ubij trzepaczki. Konsystencja ciasta powinna przypominać śmietanę.
Krok 6:
Wlej posiekaną kapustę i zieloną cebulę do miski, wymieszaj.
Krok 7:
Średniej wielkości w dowolnej formie kroimy wieprzowinę, pieczarki, paprykę i pietruszkę. Dzielimy produkty na 2 części.
Krok 8:
Lekko smaż pierwszą połowę przygotowanych produktów na oleju roślinnym, aż mięso będzie gotowe.
Krok 9:
Napełnij smażone nadzienie połową ciasta, uformuj małe ciasto, zamknij pokrywkę i gotuj przez 15 minut na małym ogniu. Dla wygody możesz użyć patelni o małej średnicy, a następnie ciasto okaże się bardziej regularnym okrągłym kształtem.
Krok 10:
Po 15 minutach odwracamy Okonomiyaki. Dla wygody używamy talerza, ponownie zamykamy patelnię pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez kolejne 10 minut.
Krok 11:
Wykonujemy tę samą procedurę z pozostałymi składnikami. Powinieneś dostać 2 "pizze". Ciepłe Okonomiyaki zbieramy na talerzach i polewamy sosami. Możesz użyć sosu sojowego, keczupu, majonezu. Posyp zieloną cebulą na wierzchu, pokrój na kawałki i podawaj porcje.
w Japonii Okonomiyaki są smażone na gorącej metalowej płycie zwanej Teppan. A w restauracjach Japończycy samodzielnie smażą ciasta na swoich stołach, które są wyposażone w te same kuchenki.
podstawa Okonomiyaki to nie zdrada: mąka, jajko, woda (bulion Dashi) i kapusta. Ale z nadzieniami jest inaczej. W różnych prowincjach Japonii preferowane są różne nadzienia. Tutaj możesz eksperymentować: owoce morza, mięso, ryby, grzyby, makaron itp.
niestety ciasto według tego przepisu okazało się znacznie cieńsze niż gotowane w Japonii. Nie zachowuje kształtu i rozprzestrzenia się. Z braku małej patelni musiałem ugotować jedną dużą tortillę. Dlatego należy dodać więcej mąki, a także posiekaną kapustę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g