skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować gulasz królika z ziemniakami? Przygotuj wszystkie składniki. Do duszenia weź dowolną część królika. Wziąłem przód, dolny-bardziej tłusty zostawiłem do pieczenia. Weź dowolne przyprawy według własnego gustu. Jeśli używasz gotowych mieszanek, przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia. Zagotuj wodę, powinna być gorąca.
Krok 2:
Dokładnie sprawdź powierzchnię tuszy królika pod kątem pozostałości sierści, Usuń. Opłucz pod bieżącą wodą i pokrój na porcje nożem. Nie należy używać siekiery, ponieważ fragmenty kości mogą utknąć w mięsie. Do duszenia użyj kotła lub, tak jak ja, patelni z grubym dnem i wysokimi ścianami. Rozgrzej patelnię olejem roślinnym i usmaż królika z obu stron, aż będzie lekko chrupiący.
Krok 3:
Napełnij królika gorącą wodą, dodaj połowę soli, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Dusić na średnim ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. W tym czasie około połowa bulionu powinna odparować.
Krok 4:
Podczas duszenia królika przygotuj warzywa. Marchewki i cebulę dobrze umyć i obrać. Pokrój cebulę na półpierścienie lub mniejsze, marchewki na duże lub średnie kawałki.
Krok 5:
Obierz, umyj i pokrój ziemniaki na duże kawałki.
Krok 6:
Gdy połowa bulionu wyparuje, dodaj cebulę i marchewkę do królika. Mieszaj i gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Ustaw ogień na średni lub słaby. Pamiętaj, że podaję czas w przybliżeniu-płyty są różne dla każdego. Posmakuj potrawy podczas gotowania.
Krok 7:
Następnie dodaj ziemniaki, dodaj sól (jeśli to konieczne) i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 20 minut.
Krok 8:
Gdy ziemniaki są gotowe, zdejmij naczynie z ognia. Możesz sprawdzić gotowość ziemniaków w następujący sposób: przebij ziemniaka nożem, jeśli podczas jego podnoszenia ziemniak spadnie do tyłu - oznacza to, że jest gotowy, jeśli unosi się na nożu - dusić przez chwilę i Ponownie sprawdzić.
Królik z ziemniakami podawaj w formie Temple. Możesz dodać dowolne warzywa-świeże, pieczone lub marynowane. Mięso królika według tego przepisu jest bardzo delikatne.
pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Królik (cięcie) - 188 kcal/100g
- Królik pieczony - 241 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g