gulasz z cukinii, bakłażana i ziemniaków jest szybki i łatwy

zdrowe, dietetyczne, apetyczne i aromatyczne! Gulasz z cukinii, bakłażana i ziemniaków jest szybki i prosty w przygotowaniu — warzywa są smażone przez bardzo krótki czas, dzięki czemu pozostają w nich maksimum witamin i składników odżywczych. Gulasz można podawać samodzielnie lub jako chudy dodatek.
znlenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 23 % 3 g
węglowodany 69 % 9 g
60 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak szybko i łatwo zrobić gulasz z cukinii, bakłażana i ziemniaków? Przygotuj jedzenie. Dokładnie umyj i osusz warzywa. Ich zestaw może się różnić w zależności od Twoich preferencji lub dostępności. Podobnie z ziołami i przyprawami-weź do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz ziemniaki. W gulaszu nie musisz mielić produktów, w przeciwnym razie otrzymasz owsiankę. Dlatego pokrój ziemniaki w dużą kostkę. Wlej olej na patelnię i smaż ziemniaki na średnim ogniu na złoty kolor, dosłownie 5-7 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i marchewkę, pokrój w kostkę i dodaj do ziemniaków.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Piecz warzywa na złoty kolor, mieszając, około 5 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój bakłażana w dużą kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zrób to samo z cukinią.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój pomidora i paprykę w kostkę. Możesz najpierw usunąć skórkę z pomidora. Jak łatwo usunąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę.  Umieść wszystkie warzywa na patelni, dodaj sól i przyprawy do smaku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smaż wszystko razem przez 10 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj posiekane warzywa, 2 łyżki wody i przykryj patelnię pokrywką na 5 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gulasz jest gotowy. Możesz podać go do stołu. Smacznego!

zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.

która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal / 100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy