skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak szybko i łatwo zrobić gulasz z cukinii, bakłażana i ziemniaków? Przygotuj jedzenie. Dokładnie umyj i osusz warzywa. Ich zestaw może się różnić w zależności od Twoich preferencji lub dostępności. Podobnie z ziołami i przyprawami-weź do smaku.
Krok 2:
Obierz ziemniaki. W gulaszu nie musisz mielić produktów, w przeciwnym razie otrzymasz owsiankę. Dlatego pokrój ziemniaki w dużą kostkę. Wlej olej na patelnię i smaż ziemniaki na średnim ogniu na złoty kolor, dosłownie 5-7 minut.
Krok 3:
Obierz cebulę i marchewkę, pokrój w kostkę i dodaj do ziemniaków.
Krok 4:
Piecz warzywa na złoty kolor, mieszając, około 5 minut.
Krok 5:
Pokrój bakłażana w dużą kostkę.
Krok 6:
Zrób to samo z cukinią.
Krok 7:
Pokrój pomidora i paprykę w kostkę. Możesz najpierw usunąć skórkę z pomidora. Jak łatwo usunąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę. Umieść wszystkie warzywa na patelni, dodaj sól i przyprawy do smaku.
Krok 8:
Smaż wszystko razem przez 10 minut.
Krok 9:
Dodaj posiekane warzywa, 2 łyżki wody i przykryj patelnię pokrywką na 5 minut.
Krok 10:
Gulasz jest gotowy. Możesz podać go do stołu. Smacznego!
zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.
która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal / 100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g