jagnięcina z ziemniakami w kotle

najsmaczniejsze danie gotowane w kotle! Jagnięcina z ziemniakami gotowana w kotle to szczyt doskonałości! Mięso jest dobrze wysmażone, soczyste, miękkie, dobrze komponuje się z ziemniakami i marynowaną cebulą. Ziemniaki według przepisu nie powinny być duże, w przeciwnym razie należy je pokroić na 2, a nawet 4 części, w zależności od wielkości.
KucharkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 10 g
tłuszcze 33 % 8 g
węglowodany 25 % 6 g
134 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 40 min

1. Jagnięcinę myjemy, kroimy na kawałki średniej wielkości (mięso nie jest zbyt małe). Obierz cebulę, pokrój w półpierścienie, umyj cytrynę, pokrój w cienkie plasterki.

2. Rozłóż cebulę i cytrynę na mięsie, wlej ocet, wymieszaj łyżką, aby wycisnąć sok z cebuli i cytryny, jeśli to możliwe. Przykryj pojemnik mięsem folią spożywczą i wyślij do lodówki na pół godziny.

5. Tłuszcz topi się w kotle ,wkłada do niego mięso (oddzielamy cytrynę i cebulę), smażymy na piękny rumieniec, a następnie szczelnie zamykamy pokrywką i utrzymujemy w tym stanie przez kolejne 15 minut.

6. W międzyczasie pokrój cebulę na pół pierścienia, posiekaj bazylię i kolendrę nożem, dodaj ocet jabłkowy, szczyptę soli i szczyptę cukru, wymieszaj i pozostaw do marynowania na 10 minut.

7. Ziemniaki obieramy, myjemy, wkładamy do kotła z pozostałym tłuszczem (jagnięcina jest wcześniej usuwana), smażymy do miękkości. Fakt, że ziemniaki są gotowe, świadczy piękna złota skorupa, jest dobrze przebita widelcem.

8. Gotowe ziemniaki pieprzymy i solimy do smaku, doprawiamy zirą, łączymy z jagnięciną,układamy na dużym naczyniu, posypujemy marynowaną cebulą z ziołami.

oto danie i podane!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal / 100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal / 100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Gruby brzuch - 897   kcal/100g

Podobne przepisy