skład / składniki
metoda gotowania
1. Jagnięcinę myjemy, kroimy na kawałki średniej wielkości (mięso nie jest zbyt małe). Obierz cebulę, pokrój w półpierścienie, umyj cytrynę, pokrój w cienkie plasterki.
2. Rozłóż cebulę i cytrynę na mięsie, wlej ocet, wymieszaj łyżką, aby wycisnąć sok z cebuli i cytryny, jeśli to możliwe. Przykryj pojemnik mięsem folią spożywczą i wyślij do lodówki na pół godziny.
5. Tłuszcz topi się w kotle ,wkłada do niego mięso (oddzielamy cytrynę i cebulę), smażymy na piękny rumieniec, a następnie szczelnie zamykamy pokrywką i utrzymujemy w tym stanie przez kolejne 15 minut.
6. W międzyczasie pokrój cebulę na pół pierścienia, posiekaj bazylię i kolendrę nożem, dodaj ocet jabłkowy, szczyptę soli i szczyptę cukru, wymieszaj i pozostaw do marynowania na 10 minut.
7. Ziemniaki obieramy, myjemy, wkładamy do kotła z pozostałym tłuszczem (jagnięcina jest wcześniej usuwana), smażymy do miękkości. Fakt, że ziemniaki są gotowe, świadczy piękna złota skorupa, jest dobrze przebita widelcem.
8. Gotowe ziemniaki pieprzymy i solimy do smaku, doprawiamy zirą, łączymy z jagnięciną,układamy na dużym naczyniu, posypujemy marynowaną cebulą z ziołami.
oto danie i podane!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal / 100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Zira - 112 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal / 100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Gruby brzuch - 897 kcal/100g