wątróbka w sosie śmietanowym

apetyczny, zdrowy, aromatyczny, dla całej rodziny na obiad! Wątroba w sosie śmietanowym to przepis na podroby, który pozwala zachować jego miękkość i soczystość. Sos sojowy w kompozycji dodaje pikantnego akcentu potrawie.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 11 g
tłuszcze 20 % 6 g
węglowodany 43 % 13 g
135 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić wątrobę w sosie śmietanowym? Przygotuj składniki. W przypadku tego przepisu lepiej jest wziąć nie mrożoną, ale świeżą wątrobę, w przeciwnym razie gotowe danie może być suche. Mleko będzie potrzebne do namoczenia, weź śmietanę 20% tłuszczu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wątrobę i moczyć przez 20 minut w mleku. Pomoże Ci to pozbyć się specyficznego zapachu i goryczy, które mogą być obecne w tym podrobie, a także sprawi, że wątroba będzie bardziej miękka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie odcedź mleko, osusz wątrobę i pokrój na małe kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz i zetrzyj cebulę na drobnej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj cebulę do wątroby, wymieszaj i pozostaw do marynowania na 30 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni na małym ogniu rozpuść masło. Możesz dodać do niego trochę warzyw-wtedy krem nie spali się, ponieważ temperatura spalania warzyw jest wyższa.Gorenje. Wyjmij wątrobę z marynaty i umieść na patelni. Smaż, mieszając, przez około 10 minut na bardzo małym ogniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej śmietanę i sos sojowy na patelnię, wymieszaj. Dodaj pieprz i sól. Pamiętaj, że sos sojowy zawiera już sól, nie przesadzaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dusić wątrobę w sosie śmietanowym, mieszając przez kolejne 2 minuty. Podawaj gotowe danie z przystawką. Wątroba świetnie komponuje się z makaronem, ryżem i tłuczonymi ziemniakami. Smacznego!

nie dodałem soli do wątroby, ponieważ sos sojowy świetnie sobie z tym radzi.

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?" 

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy