skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić wątrobę w sosie śmietanowym? Przygotuj składniki. W przypadku tego przepisu lepiej jest wziąć nie mrożoną, ale świeżą wątrobę, w przeciwnym razie gotowe danie może być suche. Mleko będzie potrzebne do namoczenia, weź śmietanę 20% tłuszczu.
Krok 2:
Umyj wątrobę i moczyć przez 20 minut w mleku. Pomoże Ci to pozbyć się specyficznego zapachu i goryczy, które mogą być obecne w tym podrobie, a także sprawi, że wątroba będzie bardziej miękka.
Krok 3:
Następnie odcedź mleko, osusz wątrobę i pokrój na małe kawałki.
Krok 4:
Obierz i zetrzyj cebulę na drobnej tarce.
Krok 5:
Dodaj cebulę do wątroby, wymieszaj i pozostaw do marynowania na 30 minut.
Krok 6:
Na patelni na małym ogniu rozpuść masło. Możesz dodać do niego trochę warzyw-wtedy krem nie spali się, ponieważ temperatura spalania warzyw jest wyższa.Gorenje. Wyjmij wątrobę z marynaty i umieść na patelni. Smaż, mieszając, przez około 10 minut na bardzo małym ogniu.
Krok 7:
Wlej śmietanę i sos sojowy na patelnię, wymieszaj. Dodaj pieprz i sól. Pamiętaj, że sos sojowy zawiera już sól, nie przesadzaj.
Krok 8:
Dusić wątrobę w sosie śmietanowym, mieszając przez kolejne 2 minuty. Podawaj gotowe danie z przystawką. Wątroba świetnie komponuje się z makaronem, ryżem i tłuczonymi ziemniakami. Smacznego!
nie dodałem soli do wątroby, ponieważ sos sojowy świetnie sobie z tym radzi.
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?"
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g