stek cielęcy

sekrety gotowania soczystego i pysznego steku w tym przepisie! Usmaż stek... To prawdopodobnie jeden z najsmaczniejszych sposobów gotowania mięsa. Zaczynamy?
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 17 g
tłuszcze 61 % 27 g
węglowodany 0 % 0 g
299 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 20 min

1. W razie potrzeby rozmrozić stek. Nie musisz bić takiego mięsa, co więcej, Ta akcja może go nawet zepsuć.
2. Posolić stek z obu stron, posypać przyprawami i ziołami, wcierając je w mięso (również z obu stron).
3. Posmaruj stek z obu stron olejem roślinnym.
4. Dobrze podgrzej patelnię, połóż na niej stek. Ponieważ jest już Naoliwiony, nie jest konieczne smarowanie samej patelni.
5. Podsmaż stek na dużym ogniu z obu stron. Aby uzyskać wzór w kształcie siatki na steku, musisz smażyć 2 razy z każdej strony, tylko drugi raz obróć stek o 90 stopni. Chcę powiedzieć, że siatka na steku jest całkowicie opcjonalna, równie dobrze możesz smażyć steki na dowolnej, najbardziej zwykłej płaskiej patelni.

średnio proces smażenia trwa maksymalnie 10 minut. Oznacza to, że każdy etap smażenia wynosi 2-2, 5 minuty: z jednej strony, z drugiej, ponownie z pierwszej i ponownie z drugiej. Nie rozgotuj mięsa, w przeciwnym razie straci swoją soczystość.

podawaj stek ze świeżymi ziołami, ulubionym sosem, warzywami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cielęcina-mostek - 213   kcal/100g
  • Polędwica cielęca - 158   kcal/100g
  • Cielęcina-noga - 161   kcal/100g
  • Cielęcina-szynka - 108   kcal/100g
  • Kotlet cielęcy z kością - 188   kcal/100g
  • Sznycel cielęcy - 162   kcal/100g
  • Cielęcina-część grzbietowa - 210   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy