leniwe gołąbki bez kapusty z ryżem na patelni

Bardzo szybka i łatwa opcja na obfity obiad. Jeśli zabraknie Ci kapusty, nie jest to powód, aby odmówić przygotowania bardzo smacznych leniwych gołąbków. I ten przepis jest odpowiedni z ograniczeniami żywieniowymi, jeśli z jakiegoś powodu nie możesz jeść kapusty.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 9 g
tłuszcze 50 % 17 g
węglowodany 24 % 8 g
216 kcal
IG: 25 / 75 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

leniwe gołąbki są przygotowywane znacznie łatwiej niż zwykle, nawet początkujący kucharz poradzi sobie.

zacznijmy robić leniwe gołąbki bez kapusty z ryżem na patelni. Najpierw spłucz ryż kilka razy, aż woda stanie się przezroczysta. Ryż będzie potrzebował 4 łyżek stołowych. Wlej ryż wrzącą wodą i zawiń w ręcznik. Nie musisz gotować ryżu. Podczas przygotowywania pozostałych składników ryż dojdzie do stanu (zajmie to około 15 minut). Następnie spuść nadmiar płynu. W ten sposób ryż okaże się kruchy i osiągnie półprodukt, podczas gotowania istnieje ryzyko strawienia ryżu w owsiance.

przekręć mięso na maszynce do mięsa w mięso mielone. Użyłem czystej wieprzowiny, ale leniwe gołąbki są jeszcze smaczniejsze z mieszanki wieprzowiny i wołowiny w równych proporcjach. Czasami dodaję nawet trochę piersi z kurczaka do mielonego mięsa.

weź jedną dużą cebulę. Obierz go i drobno posiekaj. Wysyłamy cebulę na patelnię do smażenia na oleju roślinnym.

umyj jedną dużą lub dwie małe marchewki, obierz i zetrzyj na grubej tarce. Wyślij startą marchewkę do cebuli i smaż przez kilka minut.

łączymy mięso mielone, ryż, smażenie warzyw. Sól, dodaj przyprawy (chmiel-suneli) i dobrze wymieszaj. W razie potrzeby możesz dodać jedno surowe jajko, ale bez jajka gołąbki doskonale zachowują swój kształt.

formujemy leniwe gołąbki w kształcie podłużnych kotletów, mocząc ręce w zimnej wodzie. Zaczynamy smażyć leniwe gołąbki bez kapusty z ryżem na oleju roślinnym przez dwie do trzech minut z każdej strony.

podczas gdy nasze gołąbki brązowieją na patelni, przygotujemy dla nich nadzienie. Do nalewania wymieszaj dwie łyżki kwaśnej śmietany i koncentratu pomidorowego ze szklanką wody, sól do smaku. Aby wypełnienie miało jednorodną konsystencję, możesz użyć blendera zanurzeniowego.

wypełnij leniwe gołąbki nadzieniem pomidorowo-kwaśną śmietaną, dodaj jeden liść laurowy i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.

podawaj gotowe leniwe gołąbki z ryżem bez kapusty, posypane świeżymi drobno posiekanymi ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy