skład / składniki
metoda gotowania
leniwe gołąbki są przygotowywane znacznie łatwiej niż zwykle, nawet początkujący kucharz poradzi sobie.
zacznijmy robić leniwe gołąbki bez kapusty z ryżem na patelni. Najpierw spłucz ryż kilka razy, aż woda stanie się przezroczysta. Ryż będzie potrzebował 4 łyżek stołowych. Wlej ryż wrzącą wodą i zawiń w ręcznik. Nie musisz gotować ryżu. Podczas przygotowywania pozostałych składników ryż dojdzie do stanu (zajmie to około 15 minut). Następnie spuść nadmiar płynu. W ten sposób ryż okaże się kruchy i osiągnie półprodukt, podczas gotowania istnieje ryzyko strawienia ryżu w owsiance.
przekręć mięso na maszynce do mięsa w mięso mielone. Użyłem czystej wieprzowiny, ale leniwe gołąbki są jeszcze smaczniejsze z mieszanki wieprzowiny i wołowiny w równych proporcjach. Czasami dodaję nawet trochę piersi z kurczaka do mielonego mięsa.
weź jedną dużą cebulę. Obierz go i drobno posiekaj. Wysyłamy cebulę na patelnię do smażenia na oleju roślinnym.
umyj jedną dużą lub dwie małe marchewki, obierz i zetrzyj na grubej tarce. Wyślij startą marchewkę do cebuli i smaż przez kilka minut.
łączymy mięso mielone, ryż, smażenie warzyw. Sól, dodaj przyprawy (chmiel-suneli) i dobrze wymieszaj. W razie potrzeby możesz dodać jedno surowe jajko, ale bez jajka gołąbki doskonale zachowują swój kształt.
formujemy leniwe gołąbki w kształcie podłużnych kotletów, mocząc ręce w zimnej wodzie. Zaczynamy smażyć leniwe gołąbki bez kapusty z ryżem na oleju roślinnym przez dwie do trzech minut z każdej strony.
podczas gdy nasze gołąbki brązowieją na patelni, przygotujemy dla nich nadzienie. Do nalewania wymieszaj dwie łyżki kwaśnej śmietany i koncentratu pomidorowego ze szklanką wody, sól do smaku. Aby wypełnienie miało jednorodną konsystencję, możesz użyć blendera zanurzeniowego.
wypełnij leniwe gołąbki nadzieniem pomidorowo-kwaśną śmietaną, dodaj jeden liść laurowy i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
podawaj gotowe leniwe gołąbki z ryżem bez kapusty, posypane świeżymi drobno posiekanymi ziołami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g