skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki, umyj warzywa, ugotuj jajka. Obrać bakłażana, pokroić w średnie kostki i solić w ilości 1 łyżeczki soli na 1 bakłażana. Pozostaw na 15 minut.
Krok 2:
Opłucz bakłażana solą, osusz ręcznikami, umieść na blasze do pieczenia lekko nasmarowanej olejem roślinnym. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i wyślij do niego blachę do pieczenia z bakłażanem na 20 minut, w tym czasie powinien dobrze się upiec i stać się miękki. Pieczony bakłażan przenosi się na talerz i pozostawia do ostygnięcia.
Krok 3:
Do schłodzonego bakłażana Dodaj do smaku czarny mielony pieprz i majonez, nie dodawaj soli i dokładnie wymieszaj, daj trochę naparu. W tym czasie przygotowujemy inne składniki. Trzy jajka na grubej tarce, ser na drobnej tarce, pomidor pokroić w kostkę i pozbyć się nadmiaru płynu.
Krok 4:
Tworzymy sałatkę: pierwszą warstwę układamy jajka starte na grubej tarce, sól na wierzchu. Drugą warstwą rozprowadzamy bakłażana z majonezem.
Krok 5:
Trzecią warstwą są pomidory, sól tę warstwę i nałóż siatkę majonezową. Rozłóż ser czwartą warstwą i udekoruj sałatkę według uznania.
Krok 6:
Udekorowałem go pomidorem i natką pietruszki i koperkiem. Odstawiamy sałatkę francuską na pół godziny i podajemy do stołu. Pyszna soczysta, niezwykła, sezonowa sałatka "zagadka" jest gotowa! Smacznego!
w okresie dojrzewania pysznych i zdrowych warzyw często gotuję z nich różne potrawy. Przepis na tę sałatkę podzieliła się ze mną koleżanka, a kiedy po raz pierwszy ją ugotowałam, bardzo mi się podobała. Sałatka jest niezwykła. że wielu nie od razu rozpoznaje smak pieczonego bakłażana, niektórzy mylą bakłażana z grzybami, a raz zapytano mnie nawet, czy to kurczak. Więc kiedy przychodzą do mnie nowi ludzie. często robię tę sałatkę. A goście są zainteresowani wypróbowaniem czegoś nowego i zastanawiam się, czy zgadną, z czego on jest, czy nie. Sałatka okazuje się smaczna i pożywna, mam nadzieję, że spodoba ci się ten nieskomplikowany, tajemniczy przepis.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g