Sałatka z serem pomidorowym i bakłażanem

szybka w przygotowaniu i niezwykła w smaku sałatka. Kiedy przychodzą do mnie Goście i podaję tę sałatkę, nie od razu rozumieją, z czego jest zrobiona. A sałatka "zagadka" składa się z pieczonego bakłażana, jajek, sera i pomidorów.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 6 g
tłuszcze 59 % 13 g
węglowodany 14 % 3 g
151 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki, umyj warzywa, ugotuj jajka. Obrać bakłażana, pokroić w średnie kostki i solić w ilości 1 łyżeczki soli na 1 bakłażana. Pozostaw na 15 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz bakłażana solą, osusz ręcznikami, umieść na blasze do pieczenia lekko nasmarowanej olejem roślinnym. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i wyślij do niego blachę do pieczenia z bakłażanem na 20 minut, w tym czasie powinien dobrze się upiec i stać się miękki. Pieczony bakłażan przenosi się na talerz i pozostawia do ostygnięcia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do schłodzonego bakłażana Dodaj do smaku czarny mielony pieprz i majonez, nie dodawaj soli i dokładnie wymieszaj, daj trochę naparu. W tym czasie przygotowujemy inne składniki. Trzy jajka na grubej tarce, ser na drobnej tarce, pomidor pokroić w kostkę i pozbyć się nadmiaru płynu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Tworzymy sałatkę: pierwszą warstwę układamy jajka starte na grubej tarce, sól na wierzchu. Drugą warstwą rozprowadzamy bakłażana z majonezem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Trzecią warstwą są pomidory, sól tę warstwę i nałóż siatkę majonezową. Rozłóż ser czwartą warstwą i udekoruj sałatkę według uznania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Udekorowałem go pomidorem i natką pietruszki i koperkiem. Odstawiamy sałatkę francuską na pół godziny i podajemy do stołu. Pyszna soczysta, niezwykła, sezonowa sałatka "zagadka" jest gotowa! Smacznego!

w okresie dojrzewania pysznych i zdrowych warzyw często gotuję z nich różne potrawy. Przepis na tę sałatkę podzieliła się ze mną koleżanka, a kiedy po raz pierwszy ją ugotowałam, bardzo mi się podobała. Sałatka jest niezwykła. że wielu nie od razu rozpoznaje smak pieczonego bakłażana, niektórzy mylą bakłażana z grzybami, a raz zapytano mnie nawet, czy to kurczak. Więc kiedy przychodzą do mnie nowi ludzie. często robię tę sałatkę. A goście są zainteresowani wypróbowaniem czegoś nowego i zastanawiam się, czy zgadną, z czego on jest, czy nie. Sałatka okazuje się smaczna i pożywna, mam nadzieję, że spodoba ci się ten nieskomplikowany, tajemniczy przepis.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy