skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić mięso z grzybami w sosie śmietanowym na patelni? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć dowolną część wieprzowiny, mam polędwicę, dobrze pasuje schab lub szynka. Grzyby nadają się zarówno świeże, jak i suche. Wstępnie namoczyć suche w wodzie. Śmietana powinna być świeża, kwaśna może się zwijać.
Krok 2:
Umyj mięso pod chłodną wodą, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Obierz go z żył, a następnie pokrój na małe kawałki. Podczas krojenia upewnij się, że kawałki są cięte w poprzek włókien, wtedy mięso będzie bardziej miękkie.
Krok 3:
Oczyść grzyby z brudu i pokrój na duże kawałki — po usmażeniu znacznie się zmniejszą. Nie odcinam nóg.
Krok 4:
Obierz cebulę, a następnie pokrój w cienkie półpierścienie.
Krok 5:
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Wlej na nią olej roślinny. Rozłóż mięso. Smaż mięso przez kilka minut, aby uformować na nim skórkę — w ten sposób zamkniesz sok w środku, a mięso pozostanie soczyste. Gdy mięso zmieni kolor, wyjmij je z patelni.
Krok 6:
Umieść cebulę na patelni. Smaż przez kilka minut na małym ogniu. Cebula powinna stać się przezroczysta.
Krok 7:
Dodaj pieczarki do cebuli. Gotuj cebulę z grzybami przez 5-7 minut, delikatnie je mieszając.
Krok 8:
Następnie dodaj mąkę do grzybów, szybko wymieszaj.
Krok 9:
I natychmiast wlej szklankę wrzącej wody na patelnię. Szybko wymieszaj, sos natychmiast zgęstnieje z mąki.
Krok 10:
Połóż mięso, dodaj sól i pieprz. Wymieszać.
Krok 11:
Wlej śmietanę, jeszcze raz wymieszaj.
Krok 12:
Przykryj, zmniejsz ogień. Gotuj mięso w sosie przez 25 minut. Pamiętaj, aby od czasu do czasu mieszać — sos jest wystarczająco gęsty i może zacząć się palić. Dostosuj gęstość sosu do smaku - jeśli lubisz cieplej, dodaj więcej gorącej wody.
Krok 13:
Po określonym czasie mięso jest gotowe. Podawaj posypane ziołami.
bardzo smaczny sos i soczyste mięso! Gotowanie jest szybkie i proste.
pieczarki można zastąpić borowikami lub masłem, ale weź pod uwagę różnicę w konsystencji i czasie gotowania.
zamiast pieczarek możesz wziąć suszone grzyby(będą potrzebować 5-6 razy mniej niż świeże). Pamiętaj, aby je wypłukać, a następnie namoczyć przed gotowaniem (około 2-3 godzin).
umyj i oczyść grzyby na ręczniku kuchennym, aby wchłonęły nadmiar płynu. Pozostaw na 15-20 minut, aby cała wilgoć została wchłonięta przez tkaninę. Ważne jest, aby dobrze wysuszyć grzyby, w przeciwnym razie nasycone wilgocią staną się wodniste.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g