mięso z grzybami w sosie śmietanowym na patelni

bardzo smaczne i proste, ze zwykłych potraw, na obiad! Mięso z grzybami w sosie śmietanowym na patelni okazuje się bardzo soczyste, ponieważ najpierw je smażysz, a następnie dusisz. To danie harmonijnie łączy się z dowolnymi dodatkami: z warzyw, zbóż, makaronu. Nieporównywalnie pyszne!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 8 g
tłuszcze 62 % 18 g
węglowodany 10 % 3 g
202 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić mięso z grzybami w sosie śmietanowym na patelni? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć dowolną część wieprzowiny, mam polędwicę, dobrze pasuje schab lub szynka. Grzyby nadają się zarówno świeże, jak i suche. Wstępnie namoczyć suche w wodzie. Śmietana powinna być świeża, kwaśna może się zwijać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj mięso pod chłodną wodą, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Obierz go z żył, a następnie pokrój na małe kawałki. Podczas krojenia upewnij się, że kawałki są cięte w poprzek włókien, wtedy mięso będzie bardziej miękkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oczyść grzyby z brudu i pokrój na duże kawałki — po usmażeniu znacznie się zmniejszą. Nie odcinam nóg.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę, a następnie pokrój w cienkie półpierścienie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Wlej na nią olej roślinny. Rozłóż mięso. Smaż mięso przez kilka minut, aby uformować na nim skórkę — w ten sposób zamkniesz sok w środku, a mięso pozostanie soczyste. Gdy mięso zmieni kolor, wyjmij je z patelni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść cebulę na patelni. Smaż przez kilka minut na małym ogniu. Cebula powinna stać się przezroczysta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj pieczarki do cebuli. Gotuj cebulę z grzybami przez 5-7 minut, delikatnie je mieszając.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie dodaj mąkę do grzybów, szybko wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    I natychmiast wlej szklankę wrzącej wody na patelnię. Szybko wymieszaj, sos natychmiast zgęstnieje z mąki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż mięso, dodaj sól i pieprz. Wymieszać.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej śmietanę, jeszcze raz wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przykryj, zmniejsz ogień. Gotuj mięso w sosie przez 25 minut. Pamiętaj, aby od czasu do czasu mieszać — sos jest wystarczająco gęsty i może zacząć się palić. Dostosuj gęstość sosu do smaku - jeśli lubisz cieplej, dodaj więcej gorącej wody.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Po określonym czasie mięso jest gotowe. Podawaj posypane ziołami.

bardzo smaczny sos i soczyste mięso! Gotowanie jest szybkie i proste. 

pieczarki można zastąpić borowikami lub masłem, ale weź pod uwagę różnicę w konsystencji i czasie gotowania.

zamiast pieczarek możesz wziąć suszone grzyby(będą potrzebować 5-6 razy mniej niż świeże). Pamiętaj, aby je wypłukać, a następnie namoczyć przed gotowaniem (około 2-3 godzin).

umyj i oczyść grzyby na ręczniku kuchennym, aby wchłonęły nadmiar płynu. Pozostaw na 15-20 minut, aby cała wilgoć została wchłonięta przez tkaninę. Ważne jest, aby dobrze wysuszyć grzyby, w przeciwnym razie nasycone wilgocią staną się wodniste.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy