skład / składniki
metoda gotowania
1. Wieprzowinę myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym, kroimy w talerze wielkości dłoni i grubości około 3 cm.
2. Za pomocą młotka kuchennego bij mięso, po przykryciu folią spożywczą, aby nie rozerwać włókien. Pobity kawałek nie powinien być grubszy niż 1 cm.
3. Obficie posyp kawałki mięsa sokiem z cytryny, posyp czarnym pieprzem i solą, przykryj folią spożywczą i pozostaw do marynowania na pół godziny.
4. Umyj pieczarki, pokrój w duże plasterki. Szynkę kroimy na małe kawałki. Umyj pomidory, pokrój w zgrabną kostkę. Obierz czosnek, pokrój w cienkie plasterki.
5. Wszystkie przygotowane składniki układamy w misce, solimy do smaku, pieprzem, dodajemy tymianek, mieszamy.
6. Wlej olej roślinny na patelnię, rozgrzej na dużym ogniu, usmaż każdy kotlet z obu stron na złoty kolor.
7. Przygotuj folię dla każdego kotleta, połóż mięso na każdym kawałku folii, na nim-nadzienie, szczelnie zamknij.
8. Kładziemy bułki na blasze do pieczenia, wlewamy wodę na 1 cm, wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 30 minut.
serwujemy na stole z upałem!
jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g