kotlet w folii

świetne danie na romantyczny wieczór! Kotlet w folii z grzybami i warzywami jest bardzo soczysty, aromatyczny i apetyczny. Aby przygotować kotlet, musisz wybrać chudą wieprzowinę,a grzyby do nadzienia należy pokroić na większe, ponieważ podczas obróbki cieplnej znacznie się zmniejszają. Ignorowanie dodawania wody do blachy do pieczenia nie jest wskazane, ponieważ mięso może się spalić bez tego manewru.
MilankaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 9 g
tłuszcze 58 % 15 g
węglowodany 8 % 2 g
175 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

1. Wieprzowinę myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym, kroimy w talerze wielkości dłoni i grubości około 3 cm.

2. Za pomocą młotka kuchennego bij mięso, po przykryciu folią spożywczą, aby nie rozerwać włókien. Pobity kawałek nie powinien być grubszy niż 1 cm.

3. Obficie posyp kawałki mięsa sokiem z cytryny, posyp czarnym pieprzem i solą, przykryj folią spożywczą i pozostaw do marynowania na pół godziny.

4. Umyj pieczarki, pokrój w duże plasterki. Szynkę kroimy na małe kawałki. Umyj pomidory, pokrój w zgrabną kostkę. Obierz czosnek, pokrój w cienkie plasterki.

5. Wszystkie przygotowane składniki układamy w misce, solimy do smaku, pieprzem, dodajemy tymianek, mieszamy.

6. Wlej olej roślinny na patelnię, rozgrzej na dużym ogniu, usmaż każdy kotlet z obu stron na złoty kolor.

7. Przygotuj folię dla każdego kotleta, połóż mięso na każdym kawałku folii, na nim-nadzienie, szczelnie zamknij.

8. Kładziemy bułki na blasze do pieczenia, wlewamy wodę na 1 cm, wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 30 minut.

serwujemy na stole z upałem!

jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy