skład / składniki
Metoda gotowania
morszczuk trafia do sprzedaży w postaci świeżo mrożonej. To znacznie ułatwia pracę z rybami, skracając etap przygotowawczy do zwykłego rozmrażania. Myjemy rybę pod bieżącą wodą, suszymy ręcznikiem papierowym i kroimy na porcje.
wlej mąkę do głębokiego talerza, dodaj sól, gałkę muszkatołową i mielony pieprz. Gałka muszkatołowa nie jest najczęstszą przyprawą do smażenia ryb, ale to ona nadaje smakowi niezbędny odcień i nadaje potrawie smak.
podgrzej patelnię z olejem roślinnym, aż będzie bardzo gorąca. Zanurz każdy kawałek ryby w mieszance mąki i przypraw, rozłóż na patelni, smaż z obu stron przez 5-7 minut na średnim ogniu pod zamkniętą pokrywką. Czas jest regulowany w zależności od wielkości kawałków. Nie będzie dalszego duszenia w warzywach, więc smażymy do całkowitego ugotowania.
podczas smażenia ryb na patelni przygotowujemy warzywa. Obierz cebulę i marchewkę, umyj, wysusz. Pokrój cebulę w małą kostkę lub półpierścienie, w zależności od pożądania i wielkości cebul. Zetrzyj marchewki na grubej tarce, w tym przepisie kawałki nie są potrzebne.
podgrzej drugą patelnię olejem roślinnym, rozłóż warzywa, dobrze wymieszaj. Dodaj sól, mielony pieprz i groszek, liść laurowy i gałkę muszkatołową. Wymieszaj, wlej wodę, zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu pod zamkniętą pokrywką przez 5-7 minut.
Dodaj koncentrat pomidorowy, ocet jabłkowy i cukier do marynaty. Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut, aż warzywa będą w pełni ugotowane. Gotową rybę wkładamy do głębokiego pojemnika (szklana forma lub plastikowy Sudok), pokrywamy gorącą marynatą i pozostawiamy na stole na 2 godziny. Następnie wkładamy go do lodówki, gdzie trzymamy do momentu podania.
w tym czasie ryba jest w pełni nasycona smakiem i aromatem przypraw z warzywami, nabierze niezbędnej delikatności i smaku. Podawaj na zimno z dowolnym dodatkiem i łyżką kwaśnej śmietany.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Morszczuk pieczony - 105 kcal/100g
- Morszczuk gotowany - 95 kcal/100g
- Morszczuk świeży - 86 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g