Bukhlavash

Przygotuj upieczoną wersję shawarma! To jest pyszne! Buhlavash to danie, które doskonale nadaje się jako przystawka do podania gościom. Danie jest podobne do shawarmy, tylko gotowane trochę inaczej. Dzięki pieczeniu bułka zyskuje apetyczną złotą skórkę. Możesz podać buhlavash jako drugie danie.
LiliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 9 g
tłuszcze 61 % 22 g
węglowodany 14 % 5 g
258 kcal
IG: 60 / 0 / 40

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

1. Myjemy i myjemy marchewki, trzy z nich są duże.

2. Obierz cebulę, pokrój w kostkę.

3. Podgrzej patelnię olejem roślinnym, rozłóż cebulę i marchewkę i smaż, aż cebula będzie złota. W tym procesie przeszkadzamy.

4. Dodaj mięso mielone, usmaż wszystko razem.

5. Wlej sól, pieprz, wymieszaj.

6. Drobno posiekaj koperek i natkę pietruszki, dodaj do patelni, ponownie wymieszaj.

7. Rozłóż śmietanę w misce, dodaj musztardę.

8. Rozłóż chleb pita na powierzchni roboczej - oba arkusze zachodzą na siebie , dzięki czemu otrzymamy długą rolkę. Jeśli liść jest duży, wystarczy jeden.

9. Trzy duże sery, równomiernie rozprowadzone na powierzchni chleba pita.

10. Rozłóż gorące nadzienie na serze.

11. Wlać sos śmietanowo-musztardowy (pół) na wierzch.

12. Zwijamy chleb pita z nadzieniem w rolkę.

13. Nasmaruj formę olejem roślinnym, rozłóż przyszły bukhlavash.

14. Posmaruj go pozostałym sosem i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy