Frittata klasyczna

tradycyjne włoskie danie na idealne śniadanie. Frittata Classic to danie Pochodzące ze słonecznych Włoch. Zwykle Frittata jest przygotowywana na śniadanie i jest mieszanką warzyw wypełnionych jajkami. Można powiedzieć omlet po włosku. Nadzieniem takiego omletu może być prawie każde (bardzo kreatywne danie !), a ten przepis zawiera warzywa i aromatyczne zioła.
liliaaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 6 g
tłuszcze 54 % 13 g
węglowodany 21 % 5 g
162 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Zaczynamy od produktów, które wymagają przygotowania:

- myjemy i obieramy ziemniaki, a następnie kroimy je w cienkie plasterki,

- obierz szalotkę z łuski, a następnie pokrój ją cienko według własnego gustu (w kółka lub połówki kół),

- umyj i osusz warzywa według własnego gustu (rozmaryn, tymianek są dobre, ale możesz wziąć bardziej znaną pietruszkę, koperek), drobno posiekaj. Część gałązek zieleni pozostawia się do dekoracji gotowego dania.

2. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 180 stopni Celsjusza, ponieważ Frittata jest tradycyjnie najpierw gotowana na ogniu, a następnie pieczona w piekarniku.

3. Przekładamy koła ziemniaczane na patelnię, napełniamy wodą, aby były całkowicie pokryte i stawiamy patelnię na średnim ogniu. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogrzewanie do umiarkowanego i gotuj ziemniaki przez 5 minut. Nie zapomnij trochę solić wody. Gdy minie czas, zdejmij patelnię z ognia, spuść wodę i na razie odłóż ziemniaki na bok.

4. Umieść średnią patelnię na średnim ogniu, wlej do niej oliwę z oliwek, dobrze ją podgrzej. Włóż posiekaną szalotkę i posiekane warzywa do rozgrzanego oleju, a także do połowy gotowe plastry ziemniaków. Wymieszaj i gotuj wszystko razem przez 3-4 minuty, dodając sól. W tym czasie ziemniaki powinny być smażone do miękkości, a lakier szalotkowy staje się przezroczysty i lekko złoty. Nie zapomnij od czasu do czasu mieszać zawartości patelni.

5. Jajka, wcześniej dobrze umyte i osuszone ręcznikiem, rozbij do miski, a następnie ubij widelcem, dodaj czarny pieprz do smaku, sól, wlej mleko. Wlać mieszaninę na patelnię do cebuli i ziemniaków.

6. Gotuj frittatę, pomagając drewnianą szpatułką, przez 5 minut. Jednocześnie zwiększamy ogień.

7. Teraz wkładamy patelnię z frittatą do piekarnika na 2-3 minuty.

Frittata jest gotowa i można ją podawać ze świeżymi aromatycznymi ziołami!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal / 100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy