skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sznycel ministerialny z piersi kurczaka? Przygotuj niezbędne produkty. Zamiast bochenka możesz wziąć chleb pszenny. Jajka umyć i osuszyć serwetkami.
Krok 2:
Pokrój Bochenek w paski. Lepiej jest użyć wczorajszego, niezbyt świeżego bochenka, aby lepiej się kroił i nie kruszył.
Krok 3:
Umyj filet z kurczaka, dobrze wysusz. Pokrój filety poziomo na środku, nie przecinając do końca. Odciąłem trochę mięsa z krawędzi, aby nadać filetowi pożądany kształt sznycla.
Krok 4:
Lekko ubij filety młotkiem z obu stron.
Krok 5:
Posolić przygotowane filety z obu stron, posypać kolendrą(w razie potrzeby użyć przypraw i przypraw).
Krok 6:
Posyp mąkę na talerz. Panieruj filety z kurczaka w mące z obu stron.
Krok 7:
Na odpowiedniej wielkości talerzu z brzegami ubij jajka widelcem, aż będą gładkie.
Krok 8:
Zanurz filety w ubitym jajku, Odwróć na drugą stronę.
Krok 9:
Ułóż filet z kurczaka nie słomkę chlebową najpierw z jednej, a potem z drugiej strony. Lekko dociśnij sznycel, aby chleb lepiej się przykleił.
Krok 10:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Smaż sznycel na umiarkowanym ogniu, aż z jednej strony będzie złoty.
Krok 11:
Następnie odwróć sznycel i smaż z drugiej strony, aż będzie ugotowany, przykrywając patelnię pokrywką. Podobnie przygotuj resztę filetów.
Krok 12:
Podawaj sznycel ministerialny ze świeżymi, duszonymi lub pieczonymi warzywami. Smacznego!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g