sznycel po polsku z piersi kurczaka

Łatwe, szybkie i smaczne! Z prostych produktów! Sznycel ministerialny z piersi kurczaka, w przeciwieństwie do klasycznej wersji, nie jest panierowany w bułce tartej, ale w słomie Chlebowej. Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Delikatne, soczyste mięso z chrupiącą skórką jest gotowe w pół godziny! Podawaj ze świeżymi warzywami.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu
Uczestnik konkursu najlepsze z nowych przepisów - dla profesjonalistów

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 17 g
tłuszcze 29 % 11 g
węglowodany 26 % 10 g
210 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sznycel ministerialny z piersi kurczaka? Przygotuj niezbędne produkty. Zamiast bochenka możesz wziąć chleb pszenny. Jajka umyć i osuszyć serwetkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój Bochenek w paski. Lepiej jest użyć wczorajszego, niezbyt świeżego bochenka, aby lepiej się kroił i nie kruszył.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj filet z kurczaka, dobrze wysusz. Pokrój filety poziomo na środku, nie przecinając do końca. Odciąłem trochę mięsa z krawędzi, aby nadać filetowi pożądany kształt sznycla.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Lekko ubij filety młotkiem z obu stron.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posolić przygotowane filety z obu stron, posypać kolendrą(w razie potrzeby użyć przypraw i przypraw).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp mąkę na talerz. Panieruj filety z kurczaka w mące z obu stron.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na odpowiedniej wielkości talerzu z brzegami ubij jajka widelcem, aż będą gładkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zanurz filety w ubitym jajku, Odwróć na drugą stronę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż filet z kurczaka nie słomkę chlebową najpierw z jednej, a potem z drugiej strony. Lekko dociśnij sznycel, aby chleb lepiej się przykleił.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Smaż sznycel na umiarkowanym ogniu, aż z jednej strony będzie złoty.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie odwróć sznycel i smaż z drugiej strony, aż będzie ugotowany, przykrywając patelnię pokrywką. Podobnie przygotuj resztę filetów.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podawaj sznycel ministerialny ze świeżymi, duszonymi lub pieczonymi warzywami. Smacznego!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy