zrazy z kurczaka z grzybami

bardzo smaczne i delikatne zrazy! A w środku pyszna niespodzianka! Zrazy z kurczaka z grzybami przypadną do gustu wszystkim miłośnikom dań z kurczaka. Delikatne mięso drobiowe i soczyste nadzienie grzybowe to dobry tandem, który może zaspokoić nawet najsilniejszy głód. Pachnące i apetyczne!
NatusikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 13 g
tłuszcze 24 % 6 g
węglowodany 24 % 6 g
121 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zrazy z kurczaka z grzybami? Pokrój filet z kurczaka na duże kawałki. Cebulę obrać i pokroić na 4 części. Obierz czosnek. Chleb zalać mlekiem, odstawić na chwilę i wycisnąć nadmiar płynu. Teraz z przygotowanych składników musisz zrobić mięso mielone. Aby to zrobić, przepuść mięso z kurczaka, cebulę, czosnek i chleb przez maszynę do mięsa. Ale jest też inna opcja: przenieś to wszystko do miski blendera i posiekaj. Ubij jajka do przygotowanej masy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj grzyby, posiekaj i usmaż na patelni z dodatkiem oleju roślinnego, mieszając na średnim ogniu. Po 3 minutach dodaj cebulę do grzybów, smaż razem jeszcze przez kilka minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajka ze śmietaną, wlej grzyby z cebulą i ugotuj omlet.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pozwól gotowemu omletowi ostygnąć i pokrój go na kawałki. Zrób placki z mięsa mielonego, włóż nadzienie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz uformuj placki o owalnym kształcie i średniej wielkości. Następnie zwiń je w bułkę tartą. Smaż zrazy na patelni na maśle po obu stronach, aż będą złociste i całkowicie ugotowane. Ogień jest umiarkowany, aby kotlety miały czas na dobre upieczenie. Do masła można dodać trochę warzyw, aby się nie paliło.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podawaj z ulubionym dodatkiem i sałatką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smacznego!

zrazami zwyczajowo nazywa się kotlety z nadzieniem, które może być najbardziej zróżnicowane, podobnie jak składniki mięsa mielonego. Tym razem mam takie - kurczaka z grzybami. Czasami do omletu grzybowego, który jest nadzieniem dla naszych zrazów, dodaję posiekany koperek. Ogólnie rzecz biorąc, zielenie w takich przypadkach nigdy nie zaszkodzą. Ze względu na to, że grzyby nie są dla nas same, ale w postaci omletu, nadzienie nie rozpada się, więc takie zrazy są bardzo wygodne do jedzenia. Można je podawać na lunch lub kolację, najbardziej lubię je łączyć z puree ziemniaczanym, ale będą też pyszne z innym dodatkiem: ryżem, makaronem kaszą gryczaną itp.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal / 100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal / 100g

Podobne przepisy