skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zrazy z kurczaka z grzybami? Pokrój filet z kurczaka na duże kawałki. Cebulę obrać i pokroić na 4 części. Obierz czosnek. Chleb zalać mlekiem, odstawić na chwilę i wycisnąć nadmiar płynu. Teraz z przygotowanych składników musisz zrobić mięso mielone. Aby to zrobić, przepuść mięso z kurczaka, cebulę, czosnek i chleb przez maszynę do mięsa. Ale jest też inna opcja: przenieś to wszystko do miski blendera i posiekaj. Ubij jajka do przygotowanej masy.
Krok 2:
Umyj grzyby, posiekaj i usmaż na patelni z dodatkiem oleju roślinnego, mieszając na średnim ogniu. Po 3 minutach dodaj cebulę do grzybów, smaż razem jeszcze przez kilka minut.
Krok 3:
Ubij jajka ze śmietaną, wlej grzyby z cebulą i ugotuj omlet.
Krok 4:
Pozwól gotowemu omletowi ostygnąć i pokrój go na kawałki. Zrób placki z mięsa mielonego, włóż nadzienie.
Krok 5:
Teraz uformuj placki o owalnym kształcie i średniej wielkości. Następnie zwiń je w bułkę tartą. Smaż zrazy na patelni na maśle po obu stronach, aż będą złociste i całkowicie ugotowane. Ogień jest umiarkowany, aby kotlety miały czas na dobre upieczenie. Do masła można dodać trochę warzyw, aby się nie paliło.
Krok 6:
Podawaj z ulubionym dodatkiem i sałatką.
Krok 7:
Smacznego!
zrazami zwyczajowo nazywa się kotlety z nadzieniem, które może być najbardziej zróżnicowane, podobnie jak składniki mięsa mielonego. Tym razem mam takie - kurczaka z grzybami. Czasami do omletu grzybowego, który jest nadzieniem dla naszych zrazów, dodaję posiekany koperek. Ogólnie rzecz biorąc, zielenie w takich przypadkach nigdy nie zaszkodzą. Ze względu na to, że grzyby nie są dla nas same, ale w postaci omletu, nadzienie nie rozpada się, więc takie zrazy są bardzo wygodne do jedzenia. Można je podawać na lunch lub kolację, najbardziej lubię je łączyć z puree ziemniaczanym, ale będą też pyszne z innym dodatkiem: ryżem, makaronem kaszą gryczaną itp.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal / 100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal / 100g