skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotowujemy składniki:
- warzywa (bakłażan, cukinia, pomidory) myjemy i kroimy w kółka (młoda cukinia nie musi być obrana), grubość kółek wynosi około 60-70 mm. Jeśli pomidory są duże, można je pokroić na połówki lub ćwiartki, a następnie pokroić w plasterki,
- obierz cebulę i czosnek, pokrój cebulę na półpierścienie, czosnek-drobno, włóż do osobnych misek (czosnek można przepuścić przez prasę),
- paprykę kroimy w paski proporcjonalnie do cebuli,
- pietruszkę myjemy, suszymy i siekamy,
- oba trzy sery na tarce.
2. Rozgrzej patelnię z dwiema trzecimi oliwy z oliwek na średnim ogniu, rozłóż cebulę i smaż przez 10 minut (do miękkości i złocistości), mieszając.
3. Dodaj paprykę na patelnię i gotuj wszystko razem przez 5 minut.
4. Przenieś przygotowaną cebulę i paprykę na dno naczynia do pieczenia.
5. Rozłóż równomiernie posiekany czosnek na wierzchu.
6. Następnie pięknie ułóż koła warzyw, naprzemiennie.
7. Posyp przyszłą zapiekankę solą, posiekaną natką pietruszki, startymi serami.
8. Na obwodzie skrop zapiekankę pozostałą oliwą z oliwek.
9. Przykryj formę folią, którą należy najpierw nasmarować odrobiną oleju. Jest to konieczne, aby stopiony ser nie przykleił się do niego.
10. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 40 minut.
11. Zdejmij folię i gotuj przez kolejne 5-7 minut, aby uzyskać złotą skórkę.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal / 100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal / 100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal / 100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Cukinia - 16 kcal/100g