zapiekanka warzywna

kolorowe i jasne danie z warzyw! A smak jest doskonały! Zapiekanka warzywna to danie, które nie tylko cieszy się smakiem, ale także swoim wyglądem. Jasne i kolorowe, niesamowicie pachnące, podnosi na duchu. Lepiej jest wybrać warzywa na zapiekankę o mniej więcej tej samej średnicy - w tym przypadku będzie to szczególnie piękne.
homjakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 3 g
tłuszcze 50 % 8 g
węglowodany 31 % 5 g
102 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 50 min

1. Przygotowujemy składniki:

- warzywa (bakłażan, cukinia, pomidory) myjemy i kroimy w kółka (młoda cukinia nie musi być obrana), grubość kółek wynosi około 60-70 mm. Jeśli pomidory są duże, można je pokroić na połówki lub ćwiartki, a następnie pokroić w plasterki,

- obierz cebulę i czosnek, pokrój cebulę na półpierścienie, czosnek-drobno, włóż do osobnych misek (czosnek można przepuścić przez prasę),

- paprykę kroimy w paski proporcjonalnie do cebuli,

- pietruszkę myjemy, suszymy i siekamy,

- oba trzy sery na tarce.

2. Rozgrzej patelnię z dwiema trzecimi oliwy z oliwek na średnim ogniu, rozłóż cebulę i smaż przez 10 minut (do miękkości i złocistości), mieszając.

3. Dodaj paprykę na patelnię i gotuj wszystko razem przez 5 minut.

4. Przenieś przygotowaną cebulę i paprykę na dno naczynia do pieczenia.

5. Rozłóż równomiernie posiekany czosnek na wierzchu.

6. Następnie pięknie ułóż koła warzyw, naprzemiennie.

7. Posyp przyszłą zapiekankę solą, posiekaną natką pietruszki, startymi serami.

8. Na obwodzie skrop zapiekankę pozostałą oliwą z oliwek.

9. Przykryj formę folią, którą należy najpierw nasmarować odrobiną oleju. Jest to konieczne, aby stopiony ser nie przykleił się do niego.

10. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 40 minut.

11. Zdejmij folię i gotuj przez kolejne 5-7 minut, aby uzyskać złotą skórkę.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal / 100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal / 100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal / 100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Cukinia - 16   kcal/100g

Podobne przepisy