skład / składniki
metoda gotowania
przepis na kotlety wołowe w powolnej kuchence jest interesujący, ponieważ zamiast tradycyjnego chleba używa się tu płatków ryżowych lub jaglanych. Produkty te zawierają szeroką gamę minerałów, a jednocześnie mniej kaloryczne. Kotlety z płatkami są nieco ciekawsze w smaku i zdecydowanie zdrowsze.
weź gotowe mięso mielone i przenieś je do dużej miski. Jeśli masz czas i ochotę, możesz ugotować go samodzielnie z wołowiny. Aby to zrobić, opłucz mięso, pokrój je na porcje i dwukrotnie przepuść przez maszynę do mięsa.
obierz cebulę i czosnek, umyj, osusz. Posiekaj w drobną kostkę lub posiekaj w blenderze, czosnek można przepuścić przez prasę. Wlać płatki ryżowe lub jaglane mlekiem, pozostawić do spęcznienia na 10-15 minut. Do mięsa mielonego dodaj płatki namoczone w mleku, sól, pieprz i inne ulubione przyprawy. Dokładnie ugniataj mięso mielone, ubij masę na desce do krojenia, aż będzie gładka, delikatna konsystencja. Na tym etapie możesz natychmiast rozpocząć smażenie kotletów lub umieścić mieloną lodówkę na kilka godzin, aby stała się gęstsza, a kotlety łatwiej się uformowały.
podziel gotowe Schłodzone mięso mielone na równe porcje, z każdej uformuj kulkę. Spłaszcz placki w okrągłą tortillę lub uformuj owalny kształt. Nawiasem mówiąc, w tej formie mogą stać się nie tylko jedzeniem, ale doskonałą podstawą do burgerów.
wlej olej roślinny do miski multicookera. Aktywuj program "SMAŻENIE", rozgrzej olej, ułóż kotlety. Nie powinny się ze sobą stykać. Smaż na złoty kolor, odwróć i usmaż je po drugiej stronie.
podawaj kotlety wołowe na gorąco z dodatkiem dodatków i sosów. Prawie wszystko może być dodatkiem-od świeżych ziół po kaszę gryczaną. Lub gotujemy z nimi przepyszne hamburgery.
smacznego!
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Płatki pszenne - 336 kcal/100g
- Mielona wołowina - 254 kcal/100g